Systemkritiker og World Music-stjerne

0Shares

Rumifestivalen inviterer til konsert med den tadsjikiske musikeren Dolatmand (se bildet) og bandet hans. I store deler av verdensmusikkmiljøet er han kjent for sin falakmusikk, en helt spesiell sangstil som er spesielt utbredt i Pamirfjellene.

Falak er fjellmusikk, og de som synger må ha spesielle egenskaper. Blant annet må man kunne synge svært kraftig, slik at musikken skal kunne høres på lang avstand.

– Tradisjonen har lange røtter i dette området, og blant de mange folkelige mesterne som kommer herfra, står Dolatmand i en særstilling, sier festivalsjef Amir Mirzai i en utgitt pressemelding.


Gjester Norge for første gang

Endelig fått anerkjennelse

For sitt arbeid for å bevare falakmusikken har han blant annet mottatt utmerkelser av Frankrikes tidligere president , Jaques Chirac. Dolatmand har også opprettet et eget akademi, og han regnes som den mest sentrale falakmusikeren i hele Sentral-Asia. Veien til nasjonal, regional og internasjonal anerkjennelse har imidlertid vært ganske tøff. 

Dolatmand ble først kjent på 60- og 70-tallet for sine tolkninger av Rumis mystiske filosofi i den tadsjikiske folkemusikken, men kunstnergjerningen ble ikke sett på med særlig blide øyne av Sovjet-myndighetene. Falak ble stemplet som “reaksjonært” og han ble ved flere tilfeller fengslet på grunn av musikken han spilte. Etter Sovjetunionens og kommunimens fall fikk pipen en helt annen låt.

– Nå er falak blitt en av de mest populære musikksjangerne i regionen, sier Mirzai.

Han besøkte Tadsjikistan tidligere i år og fikk muligheten til å høre Dolatmand live i en hjemmekonsert.

– Etter det var jeg nødt til å invitere ham til Rumifestivalen med en gang. Arbeidet han har gjort har gitt falakmusikken et løft på nasjonalt og internasjonalt nivå. Han har vært på mer enn 80 større turnéer over hele verden, og vi er svært stolte over å kunne presentere ham for et norsk publikum for første gang.

Konserten avholdes i dag på Litteraturhuset.