Mange tamiler har problemer med å fungere i hverdagen

Slår alarm om tamilenes psykiske helse

Situasjonen på Sri Lanka sliter på norske tamilers psykiske helse, skriver Folkehelseinstituttet i en bekymringsmelding til helsedepartementet. – Dette er et uttrykk for en alvorlig bekymring, sier sosialantropolog Eugene Guribye.

– Folkehelsa går ytterst sjelden ut med en slik melding uten at det foreligger en formell undersøkelse først, legger Guribye til. Han holdt et innlegg i et seminar arrangert av Norsk Tamilsk Forum fredag 17. april.

Folkehelseinstituttet har fått flere henvendelser om hjelp og støtte fra tamilske innvandrerorganisasjoner, og flere norsktamilske leger melder om økt forekomst av angstlidelser, alvorlige depresjoner og sykemeldinger blant tamilene.

Hjelpeløshet og depresjon
Det bor 12 500 tamiler i Norge. De fleste av disse er kommet hit som flyktninger. Mange av dem har opplevd traumer og overgrep i hjemlandet, og opplevelsene vekkes lett til live igjen når de utsettes for store påkjenninger. Siden den lankesiske regjeringen formelt opphevet våpenhvilen i januar 2008 har tamiler i eksil mistet familiemedlemmer og slektninger. Mange får ikke lengre tak i familien sin, og har fått informasjon om ødeleggelser og sivile lidelser via mediene og andre informasjonskanaler.

Folkehelsa går ytterst sjelden ut med en slik melding uten en formell undersøkelse.

Folkehelseinstituttet har fått meldinger fra leger og andre ressurspersoner i det tamilske miljøet om at mange av de norske tamilene har problemer med å fungere i hverdagen.

– Tamilene føler seg hjelpeløse og viser tegn på depresjon, sier Guribye.

Instituttet vurderer risikoen som høy for at norske tamiler skal utvikle posttraumatisk stressyndrom og andre psykiske lidelser.

Har det vanskelig

– Tankene mine er på Sri Lanka hele tiden, sier Nirmalan Selvarajah.

Han jobber som dataingeniør i Oslo og har vært i Norge siden 1991. De siste månedene har han hatt vanskeligheter med å konsentrere seg på jobben og har glemt avtaler og barnas legetimer.

– Hver morgen våkner seg opp og håper at det er i hvert fall én mindre som ble drept enn natten før, sier han.
 
Tamilene trenger støtte
I sitt arbeid blant tamiler i Norge opplevde Guribye at mange tamiler har følt seg spesielt velkommne i Norge på grunn av rollen i fredsforhandlingene på Sri Lanka. Norge har hatt en veldig høy stjerne både hos tamiler i eksil og i den tamilske befolknigen på Sri Lanka.

Guribye forteller at det ikke var uvanlig å finne bilde av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim [tidligere spesialrådgiver for norsk UD på Sri Lanka, red. anm.] ved siden av Shiva og Vishnu i mange tamilske hjem på Sri Lanka.

– Sverre Tom Radøy skriver i sin bok “Reiser på Sri Lanka – Norges øy i tropene” at det finnes tamilske barn på Sri Lanka som har fått det meget utamilske navnet Erik, sier Guribye

I dag opplever imidlertid mange tamiler at de får liten støtte og forståelse for sin situasjon i det norske samfunnet. Guribye er bekymret for at dette vil gå utover gruppens sosiale integrering i Norge.

– Det er viktig at vi støtter tamilene nå, slik at de ikke faller utenfor og mister sin rolle som Norges superimmigranter, sier han.

Kritiserer norske medier
De tamilske organisasjonene i Norge har selv iverksatt en del tiltak, men Folkehelseinstituttet mener at det offentlige helseapparatet bør vurdere å tilby profesjonell hjelp til tamilene. Det er viktig for å ivareta tillitten som norsk-tamiliene har til Norge i dag for å bevare den tilhørigheten de føler til det norske samfunnet.

Tamilene har mer eller mindre demonstrert alene i Oslos gater de siste seks månedene. Flere organisasjoner var med å arrangere et fakkeltog i Oslo, men likevel var det, ifølge Guribye, veldig få etniske nordmenn i toget.

– Norske mediers rolle bør debatteres, mener Guribye.

Han er oppgitt over den dårlige dekningen situasjonen på Sri Lanka har fått, for ikke å snakke om dekningen av tamilenes demonstrasjoner.

– Til tross for at miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har uttalt at dette er den største humanitære krisen vi står overfor i dag, har inntil nylig vært forsvinnende lite fokus på situasjonen der, sier han.

Spesiell situasjon

– Angrepet på den srilankesiske ambassaden er beklagelig, sier Guribye.

Guribye mener imidlertid ikke, slik mange har spekulert i, at dette er et tegn på splittelse innen den tamilske gruppen. Han mener at angrepet på ambassaden var et uttrykk for fortvilelse og hjelpeløshet, og at de unge tamilene trenger hjelp og støtte i det norske samfunnet. Han forklarer at  Norges rolle i konflikten gjør at de norske tamilene i er i en veldig spesiell situasjon.

– Asiatiske medier følger norske tamiler tett, og både slagsmålet på Kalbakken for noen år tilbake og det nylige angrepet på ambassaden viser at norske tamilers handlinger kan få politiske konsekvenser på Sri Lanka, sier han.

Økt fare
Tidligere forskning har vist at måten innvandrere behandles på av vertslandet er viktigere for deres psykiske helse enn opplevelsene de bærer med seg fra vertslandet. Traumer og overgrep i opprinnelseslandet utgjør imidlertid en risikofaktor for å utvikle psykiske lidelser. Kjente utløsende faktorer for dette er død i nær familie, opplevelse av hjelpeløshet og avmakt, og kriser og bekymringer for barnas velvære.

Norsk og internasjonal forskning viser at bekymring for familie i hjemlandet er en viktig risikofaktor for utvikling av psykiske problemer hos unge flyktninger.