Ansikt i fokus: Arunthan Perinpasivam. President for en dag

Arunthan Perinpasivam har ofret både vitnemål og jobb for å tale tamilenes sak. Hvis han én dag kunne sittet i presidentstolen på Sri Lanka, ville han ha gitt tamilene den friheten de ønsker. Men akkurat nå er det back-packing i den store verden som står på programmet.

Hvordan hadde det seg at du ble en av talsmennene for tamilene?
– Alt startet med at jeg ble med på demonstrasjonene, i begynnelsen var jeg ikke noe mer enn en vanlig demonstrant. Etter hvert fikk jeg ansvaret for å videreformidle beskjeder over megafonen, så demonstrantene fikk tillit til meg. Da demonstrasjonene fortsatte, tok medier kontakt med meg, og jeg ble på en måte talsperson for demonstrantene. Den viktigste grunnen til at jeg sammen med de andre talsmennene ble talsmann, var vel at vi er norsk-tamiler med en fot i det norske samfunnet og den andre foten i det tamilske samfunnet. De tamilske demonstrantene anså vel oss som en bro mellom nordmenn og tamiler.   

Hvis du skulle vært politiker for en dag, hvem ville du vært og hva ville du gjort?
– Jeg ville garantert ha vært Mahinda Rajapakse, presidenten på Sri Lanka. Jeg ville ha vært han, rett og slett fordi at jeg mener en hvilken som helst klovn kunne ha vært en bedre president og gjort en bedre jobb enn han. Når en president i et land er i stand til å drepe titalls tusen i løpet av noen få måneder og deretter påstå at det ikke er har vært et blodbad, lurer jeg virkelig på om han i det hele tatt vet hva et blodbad er? 

Om jeg kunne ha vært i hans sko for en dag, ville jeg ha gitt tamilene deres hjem, deres rettigheter, deres verdighet tilbake – jeg ville ha gitt tamilene deres Tamil Eelam.

En hvilken som helst klovn kunne ha vært en bedre president enn han.

Arunthan Perinpasivam, talsmann for norsk-tamilene om Mahinda Rajapakse, presidenten på Sri Lanka

Hva har du ofret for å jobbe for Sri Lanka-saken? 
– Jeg har ikke angret et eneste sekund på at jeg har involvert meg så dypt i denne saken, men det har hatt sine konsekvenser. Hittil har jeg mistet jobben min, jeg har ikke vært på skolen på nesten to måneder, så det er en stor sjanse for at jeg kanskje ikke får vitnemål. Den risikoen tar jeg. For studiene mine finnes det faktisk et neste år, men for tamilene på Sri Lanka er det nå eller aldri.

Hva interesserer deg, i tillegg til situasjonen på Sri Lanka? 
– Jeg har i en lang tid nå ønsket å reise på back-packing. Jeg har nok innsett at det finnes en verden der ute som har så utrolig mye å by på. Det at jeg har en tamilsk bakgrunn har gitt meg en bedre forståelse av andre kulturer og tradisjoner. Det har også gitt meg respekt og stolthet av mine egne tradisjoner og for andre. Så jeg ønsker å oppleve en ny verden og bli et rikere menneske.

Hva kunne du tenkt deg å jobbe med i fremtiden?
– Jeg har alltid ønsket å studere medisin, men situasjonen på Sri Lanka har påvirket meg veldig i det siste. Jeg har faktisk vurdert å kanskje jobbe på en politisk måte fremover. Kanskje jeg blir en politiker en vakker dag.

Fakta:

Navn: Arunthan Perinpasivam 
Alder: 18 år 
Utdannelse/yrke: Videregående skole/realfag – siste år 
Interesser: Reise, tv-serier og sofaen min
Mitt livs største opplevelse: Jeg venter forsatt på den
Jeg er: Utadvent, målbevisst og ydmyk.