Fra Bahrain til Oslo

Abdullah Alsabeehg (22) kom til Norge som tre-åring sammen med familien sin fra Bahrain, og bor på  Holmlia i Oslo. I dag er han fylkesstyremedlem for andre gang, og nestleder i AUF i Oslo.

Han er opptatt av rettferdighet og engasjert i internajonal politikk, særlig konflikten på Gaza og i Sri Lanka. Nå er det valgkamp han fokuserer mest på. Som AUF-medlem har han opplevd å få rasistiske meldinger etter mediaoppslag, derfor er han opptatt av at valgkampen skal være rasismefri.

De første månedene av 2009 var preget av debatten om blasfemiparagrafen, hijabspørsmålet og Frp-leder Siv Jensens uttalelser om snikislamisering. Hvordan har det påvirket muslimenes situasjon i Norge, og hvordan vil det påvirke valget?

– Europarådets kommisjon mot rasisme og intoleranse skriver i en rapport at norsk politisk debatt innholder undertoner av rasisme og fremmedfrykt. Dette er en veldig alvorlig sak. Den politiske debatten må bli rasismefri og mer tolerant, også i valgkampen. Debattformen i mediene vil påvirke samfunnet, inkludert alle muslimer som bor i dette landet. Jeg håper at velgerne er oppmerksomme på faren ved at noen partier bruker fremmedfrykt som strategi for å sanke stemmer. Frp er det tydeligste eksempelet.

Det skal ikke lønne seg å begå folkemord.

Hva er det du er mest opptatt av i internasjonal politikk?

– Folkemord som på på Gaza og i Sri Lanka må ikke gå i glemmeboken. Det skal ikke lønne seg å begå folkemord. Fortsatt er det mennesker i verden som dør av sykdommer vi i Norge er vaksinert mot. Finanskrise og klimakrise i verden rammer fattige land hardest. Mangel på rettferdighet i verden er det som opptar meg mest.

– Du er opprinnelig fra Bahrain, det er litt uvanlig å ha innvandrere fra Den arabiske gulf her i Norge. Vet du hva som er grunnen til det?

– Grunnen er at Norge er veldig lite kjent i disse landene. Du finner flere i Danmark, Sverige, Tyskland og England. De fleste land i Gulfen, med unntak av Kuwait, opplever vekst i velferdtilbud. Det kan være en annen forklaring.

Hva er grunnen til at din familie har flyttet til Norge?

– En og samme kongefamilie har styrt Bahrain i over 225 år. Makten blir arvet og har blitt opprettholdt gjennom undertrykkelse. Flere har blitt drept, fanget eller torturert fordi de ytrer seg mot regimet i Bahrain. Faren min var politisk aktiv og kritisk til det regjerende fyrstedømmet. Derfor måtte min familie flytte til et tryggere sted, Norge.

Abdullah Alsabeehg (22):

Jobb: Studerer nå, men har blant annet jobbet som politisk rådgiver i AUF.

Kom til Norge: 1989

Utdanning: Bachelorgrad i offentlig styring, og studerer for å komme inn på master i statsvitenskap.

Opprinnelsesland: Bahrain

Sivilstand: Singel

Dårlige sider: Kaffeavhengig

Gode sider: Forhåpningsfull og står på!

Hobby: Lese og fiske