Notiser

LO vil arbeide for bedre inkludering på arbeidsplassen
Author Recent Posts Kristian Mendoza Latest posts by Kristian Mendoza (see all) – Hvilken julesang liker du best? - 24.12.2018 – Hvilket statsborgerskap ville du hatt i tillegg? - 17.12.2018 – Skal du feire julebord i år? - 06.12.2018 Notiser: Innenriks: Larvik best for flyktninger Ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet er Larvik kommune den beste i […]

Notiser: Innenriks:

Larvik best for flyktninger

Ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet er Larvik kommune den beste i flyktningspolitikk. Det er særlig bra at kommunen har eget introduksjonssenter for nyankomne flyktninger og et introduksjonsprogram som skal styrke flyktningenes muligheter til å lære norsk, komme seg i jobb og bli en naturlig del av samfunnet. Larvik kommune stiller også opp med læringsplasser til disposisjon. Ifølge sikre kilder er det stor vilje til å drive integrering i helse-, sosial-, skole- og kultursektoren. Et nytt tiltak som skal styrke integreringen i kommunen, er et innvandrerråd. Det skal bestå av tre politikere og fem innvandrere.

Kamp mot rasisme i LO

LO vil gjøre mer i kampen mot fremmedfrykt på norske arbeidsplasser. LOs nestleder, Gerd Kristiansen sier til Dagsavisen at Norge vil trenge stadig flere arbeidsinnvandrere i årene framover. Hun vil gi mer informasjon til sine medlemmer. – Mange av våre medlemmer tror at 90 prosent av innvandrere i Norge ikke har lovlig opphold. Det må vi forandre, sier Kristiansen.

Innvandrere får norskere familie

Jo større del av oppveksten innvandrere har i Norge, jo mer norsk blir familien, viser en Fafo-undersøkelse. Undersøkelsen er foretatt blant 1.800 innvandrere fra Iran, Irak, Vietnam og Pakistan, norskfødte med pakistanske foreldre og etnisk norske.

Forskerne Marjan Nadim og Hanne C. Kavli har laget undersøkelsen.

– Etterkommerne gjør andre valg enn sine foreldre. De holder fast på noen av de tradisjonelle pakistanske verdiene, men ikke alle. Blant annet får de som er født i Norge færre barn. Da blir det lettere å ta vare på barna etter pakistanske normer, og samtidig jobbe mer, sier Hanne C. Kavli til NTB.

Ønsker en bedre debatt om innvandrere

Anders Finslo har skrevet bacheloroppgave om innvandrere i media. Han fikk beste karakter ved Høgskolen i Oslo. Han mener norske aviser ikke gjør en god nok jobb når de skriver om innvandrere. Finslo så på ti utgaver av Lokalavisen Groruddalen. I Groruddalen har 35 prosent av befolkningen ikke-vestlig bakgrunn. Det betyr at de også bør være like mye i avisen, mener studenten. Han skriver at det å usynliggjøre er en form for diskriminering.

Innvandrere inn, nordmenn ut av Oslo

Det kommer mange innvandrere til Oslo, mens etniske nordmenn flytter ut til nabokommunene. I 2008 var nettoinnflyttingen på 9.732 personer. Alle var innvandrere. Ikke minst flyttet mange til Oslo fra nye EU-land i Øst-Europa.

Blant etniske nordmenn var det noen flere flyttet fra byen enn flytte til. Muligheten til å jobbe i Oslo og samtidig bo på landet gjør Akershus-kommunene til de mest populære for Oslo-folk.

Utenriks: Honduras letter presset på Brasil

Det har vært kupp i Honduras. Den nye presidenten Roberto Micheletti sier at Honduras vil respektere suvereniteten til den brasilianske ambassaden i landet.

Den styrtede presidenten Manuel Zelaya flyktet til ambassaden 21. september.

– Vi kommer ikke til å gjøre noe mot internasjonale regler. Zelaya kan bli i ambassaden så lenge de ønsker. Men vi vil ha en garanti fra Brasil om at de ikke bruker dette til politiske kampanjer, sier Micheletti. Han sa også at han har snakket med Zelaya gjennom en utsending. Men han vil ikke la den gamle presidenten få tilbake jobben sin.

Innvandring gir utvikling

FNs utviklingsprogram vil ha mer innvandring. De gir bedre økonomisk utvikling. Den nyeste levekårsrapporten viser at migrasjon som regel bedrer levekårene både til den som flytter, lokalsamfunnet vedkommende flytter til og stedet migranten kommer fra.

Men det finnes unntak. Innvandrere fra Zimbabwe har få rettigheter i Sør Afrika. De blir banket opp og i enkelte tilfeller brent levende.

Derfor mener FNs utviklingsprogram at landene må styrke innvandrernes rettigheter. Det bør også bli lettere å flytte, både innad i land og mellom grensene. Thailandsk lov gir for eksempel samme rettigheter til alle arbeidere, også innvandrere fra andre land. De får tilgang til helsetjenester. Og det er nettopp slik FNs utviklingsprogram mener det bør være.

Kultur:
Norsk hiphop-legende legger opp
Tommy Tee har i snart tyve år blitt omtalt som en norsk hiphopgudfar. Med sin nye plate «Studio Time» takker han for seg som artist.

  • – Jeg har lyst til å fokusere mer på andres karrierer og heller være bakmann. Jeg skal selvfølgelig fortsette å lage musikk og ha det som levevei, sier han til Aftenposten.
    Platen er hans andre, og det er 11 år siden forrige plate. Han eier plateselskapet Tee Productions som blant annet gir ut artistene Diaz, Warlocks og Gatas Parlament.

  • Bensinsatsjoner selger flere CD-er
    Bensinstasjoner og kiosker tar nær 30 prosent større andel av cd-salget enn for tre år siden. Bensinstasjonsmusikken setter nå også tydeligere spor på VG-listen.

    Cd-markedet faller med opptil ti prosent i året, og unge lyttere laster ned de internasjonale superstjernenes musikk fra nettet. Dermed er plutselig både 84-åringen GT-Sara, danseband og Best of-samlinger i bensinstasjonsforpakning også gode nok for platekjemper som Universal, Warner og Emi. Nytt i høst er at også cd-er som distribueres til bensinstasjoner, kiosker og dagligvarehandel, i stigende grad blir registrert som grunnlag for VG-listen. Til nå har listen stort sett vært laget på grunnlag av salg hos Platekompaniet og annen faghandel.