- Una Pasovic vil inn på Stortinget - 12.10.2024
- Ny gateutstilling feirer det fargerike og mangfoldige Grønland - 12.10.2024
- Statsbudsjettet: Vil øke støtten til leselyst og flerspråklighet - 10.10.2024
Abid Raja kan bli nestleder i Venstre
Partiet Venstre skal nå finne nye ledere. Flere lokallag vil ha Raja som nestleder, ifølge VG Nett. Han kan bli Venstres første norsk-pakistaner i partiledelsen.
Nestleder Trine Skei Grande er favoritt til å bli leder etter Lars Sponheim.
Skal Raja bli valgt, må han vinne over nestleder Ola Elvestuen. Leder i valgkomiteen, May Britt Vihovde, sier at det har kommet inn flere forslag, men ønsker ikke å si noe om hvilke.
Flykter fra Eritrea
Siden begynnelsen av 2008 har nesten 4000 eritreere søkt asyl i Norge. Spesielt unge rømmer landet for å slippe unna en militærtjeneste som i praksis er uendelig, skriver Fellesrådet for Afrika på sin nettside afrika.no
Kilder i Amnesty International sammenlikner landet med Nord-Korea.
Over 3000 mennesker er hittil blitt fenglset på grunn av religiøs tilhørighet. Landet er et av de fattigste i Afrika. Det har ikke vært valg etter uavhengigheten i 1991. I tillegg mistenker mange at eritreiske myndigheter sender våpen til islamistiske opprørsgrupper i Somalia, ifølge afrika.no.
Honduras kan få politisk løsning
I Honduras er det undertegnet en avtale som åpner for at Manuel Zelaya kan gjeninnsettes som president, opplyser OAS (Organisasjonen av amerikanske stater).
En samlingsregjering skal lede landet fram til valget 29. november, skriver NRK.
Roberto Micheletti gjorde statskupp i sommer og ble president. Han har tidligere sagt at han vil løse den politiske krisen i landet. Et av forslagene i avtalen er at den styrtede presidenten Manuel Zelaya kan bli president igjen.
– Avtalen er en triumf for demokratiet i Honduras, sier Zelaya til nyhetsbyrået AFP.
Chilensk ungdom har oftere problemer med politiet
Ungdom med bakgrunn fra ikke-vestlige land blir ofte tatt av politiet, ifølge VG Nett.
Ungdom fra India, Sri-Lanka og Øst-Europa er mindre kriminelle enn etnisk norsk ungdom, mens ungdommer fra Chile, Pakistan og Marokko er mer kriminelle. Mange chilenske familier kom som politiske flyktninger med en plan om å reise tilbake til hjemlandet. Derfor ble de ikke ble så godt integrert. Det kan forklare hvorfor flere blir kriminelle.
– Vi jobber hardt for at våre ungdommer skal være trygge både som norsk og chilener, og for at de skal lykkes, sier leder for Norsk Chilensk Forening, Pablo Letelier til VG Nett.
Får internasjonal hjelp
Situasjonen i Afghanistan blir stadig verre. Det eneste nabolandet som frivillig tar imot flyktninger er Tadsjikistan. Landet skal nå få mer penger fra FN, skriver Reuters.
Det kommer dobbelt så mange afghanere nå som i 2008, sier FNs høykommisjonær for flyktninger i landet, Ilja Todorovic.
– Vi planlegger å jobbe mer her i Tadsjikistan. Afghanere som flykter til Pakistan føler seg ikke trygge. Iran kaster ut alle som ikke har papirer. Vi trenger all den hjelpen vi kan få, sier Todorovic til Reuters.
Frykter hevn mot muslimer
Amerikanske muslimer frykter hevn etter massakren i militærleiren Fort Hood i Texas, melder CNN. Major Nidal Malik Hasan, skjøt og drepte 13 personer og skadet 30 på militærbasen. Han er amerikansk statsborger, men født i Jordan.
Det muslimske miljøet i USA ut fordømmer massakren. Talsmann for gruppen Council on American-Islamic Relations, Ibrahim Hooper, ber amerikanske muslimer om å ta avstand fra det som skjedde og be for de familiene til de drepte. Han frykter anti-muslimske følelser som følge av skytingen.
– Ingen politisk eller religiøs grunn kan rettferdiggjøre et slikt feigt angrep, sier han til CNN.