Miljødronningen

 
Foto: Isabell Sterling
Anahita Yousefi har en bachelor i medievitenskap og har hatt studieopphold i Brasil, Singapore, Frankrike og USA. Og holder på å ta en mastergrad i miljøstudier. Hun er intelligent, språkmektig, engasjert og hun ønsker å redde verden. 
Isabell Sterling
Latest posts by Isabell Sterling (see all)

Etter et opphold i New York, som praktikant i FN, er hun tilbake til masterstudiet ved Senter for Utvikling og Miljø ved Universitetet i Oslo. Hun er nysgjerrig og tørster etter ny kunnskap.
 
Spiredelegasjonen (se faktaboks) som hun er en del av, reiser til klimamøtet i København 7. desember.

Når det kommer til klimaspørsmål, er det som å trykke på en knapp og så flommer ordene ut.

– Gjennomsnittstemperaturen globalt stiger. Dersom vi ikke handler nå, vil det føre til en selvforsterkende klimakatastrofe, som ikke lar seg stoppe. Vi har kun fire til åtte år på å handle, hvis ikke vil det være for sent, sier hun.

Det politikerne ikke tenker på, er den massive klima-innvandringen som kommer hvis store deler av verden ikke lenger er beboelig.

Hva kommer konsekvensene til å bli?
– De mest nærliggende hendelsene er ekstremvær og at isbreene i Himalaya smelter. Dette rammer hundrevis av millioner av mennesker som er avhengig av vannforsyninger fra breene. Allerede utsatte landområder vil forsvinne under vann når havnivået stiger. I årets valgkamp var en av hovedsakene innstramming av asylpolitikken Men det politikerne ikke tenker på, er den massive klima-innvandringen som kommer når og hvis store deler av verden ikke lenger er beboelig fordi vi ikke påtar oss å rydde opp i den miljøkatastrofen vi selv er ansvarlig for, utdyper Anahita Yousefi.

På hvilken måte mener du Spire og din stemme teller på klimamøtet i København?
Vi må gjøre folk oppmerksom på den reelle trusselen klimautslippene er. Vi i Norge må ta en ledende rolle i å redusere utslipp, samt være med på å finansiere utslippsreduserende tiltak i andre land. og da spesielt land i sør. Vi er nødt for å redusere de globale utslippene med minst 50 prosent innen 2050 hvis vi overhode skal ha en klode å eksistere på.

På møtet i København vil Spire gjøre sitt beste for å styrke deltakere fra land fra sør slik at deres stemme blir hørt.

– Vi vil være med på å påvirke makthaverne og få dem til å være seg sitt ansvar bevisst og handle. Som en del av store klimaendringer trekker havene til seg all forurensningen forårsaket av karbonutslippene som gjør at havet får en slags «farris»-tilstand. Fisker dør og koraller smuldrer opp. Forsuring av havområdene må ikke glemmes. Problemene vi står overfor er mange. Men hvis vi greier å stabilisere den globale oppvarmingen på to grader så har vi 67 prosent sjanse for at jorda forblir levedyktig. Dessverre har toget gått for at vi med 100 prosent sannsynlighet kan  gjøre dette. For at vi skulle ha klart det, måtte vi ha gjort drastiske tiltak allerede i 1990, sier den engasjerte studenten.

Om Anahita Yousefi (26)

Utdannelse : Bachelor i medievitenskap,
                     tar nå master i miljøstudier
Født. Shiraz, Iran
Kom til Norge: 1988
Språk: norsk, farsi, engelsk, spansk, portugisisk og en smule fransk.
Er: klimaengasjert og reiser til klimamøtet i København den 7. desember  som representant for Spire (Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon)