Å farge håret svart er noe av det lett, men å farge svart hår til annen farge er vanskelig

Hårfarge til besvær

Lei av ditt eget hår? Her er parykker til enhver anledning.
Foto: Oscar Tawil Vitry
Hvorfor er det så vanskelig å farge svart hår til en annen farge?
Isabell Sterling
Latest posts by Isabell Sterling (see all)

De fleste kjenner den berømte scenen fra Spike Lees film ”Malcom x” der hovedpersonen putter hue i dass for skylle ut antipermanenten fordi det ikke er noe vann i springen. Både kvinner og menn gjør mye forskjellig med håret sitt, enten det er å barbere, klippe, rette ut, forlenge, style eller farge håret som en statement eller rett og slett skjule sitt grånede hår. Hvorfor er det så vanskelig å farge svart hår til en annen farge? Jeg har i de siste dager trålet Oslos gater etter jakt på noen som farger håret sitt.

Jeg beveger meg i retning Gamlebyen og går inn i en forretning som ser ut som om de har greie på hårfarger. Mannen bak disken, Ali Shan, kan fortelle meg at de selger en god del henna farge. Rød Henna og Henna med naturlig glans. Ikke svart. Aldri svart!

Da jeg spør ham videre om det er like mange menn som kjøper hårfarge får mannen bak disken et merkelig utrykk i ansiktet og sier: aldri!

– Å farge håret svart er noe av det letteste man kan gjøre, men hvis du skal farge svart hår, er det noe annet.

Jeg går videre til Schweigaards gate og til Cut frisør. Rita-Kristin Sveen som har jobbet som frisør i 18 år kan fortelle meg at farging av hår er en kjemisk vitenskap. 

Jeg har hørt at farging av svart hår er vanskelig? 
– Nei, svart er den fargen med mest pigment og er lettest å farge inn i håret men det er kanskje den fargen som er vanskeligst å få av hvis du får den på huden. Hårfargen din er først og fremst bestemt av arv. Pigmentet melanin er avgjørende for hårets farge. Melanin farger håret i ulike gråtoner, gult, brunt, rødt og svart.

Hva slags produkter finnes det og hvilke anbefaler du?
– Alle de store merkene, Redken, Wella og, L`ansa for å nevne noen.

Hva slags farge skal man velge?
– Når det gjelder svart hårfarge så kommer det også an på type frisyre og type glød man har i huden. Svart hårfarge til veldig blek hud kan være en ganske grell kontrast. Yngre mennesker kler som oftest svart hår bedre enn de oppi årene av rent naturlige grunner.

– Er det stor forskjell på det å farge ulike hårtyper?
– Ja, det er stor forskjell på de forskjellige hårtypene. For eksempel asiatisk hår er veldig tykt og tar ikke farge så lett. Når man farger denne type hår så må man øke mengden vannstoff i fargen. Vannstoff er et grunnstoff som også kalles hydrogen. Afrikansk hår (kruset) er det man kaller for trekanthår og tar farge lett. Europeisk hår er som oftest veldig tynt og tar farge lett og man går derfor ned i mengden vannstoff.

Vanskelig å farge svart hår
For å få oppklaring i dette tok jeg en telefon til Kristine Svanem, frisør i Trondheim og art director i Nikita.

– Alle hårfarger består av vannstoff, som er en blanding av vann, hydroperoksid, alkohol og andre ingredienser. Graden av mengde vannstoff måles i prosenter, og avgjør hvor mye skjell-lageret i håret åpner seg og hvor mye hårfargen lysner, sier hun.

Jeg har hørt at det er vanskelig å farge svart håret. Hvilken vannprosent bruker jeg da?
– Å farge håret svart er noe av det letteste man kan gjøre, men hvis du skal farge svart hår, er det noe annet.  For eksempel, Hvis man skal lysne et svart hår må man tenke på hva man har lært av fargestjerna for å korrigere for å unngå oransje og røde pigmenter. Avhengig av ønsket resultat. Det fordi et svart hår har mange røde og oransje pigmenter i seg, og rødt er den fargen som er vanskeligst å fjerne.

Hva med svart hår som er blitt grått?
– Når man skal farge etterveksten for eksempel svart, må man se på utgangspunktet. Hvor grått håret er, avgjør hvor høyt vannstoff man må bruke. På et veldig grått hår som dårlig trekker farge, kan man spørre frisøren om å ta en bustblanding som er noe sterkere enn vanlig farge. Dersom håret ikke er grått, eller har få grå hår, er det beste alltid å gå på med lavere vannstoff for å skåne skjellaget i håret. Man kan også bruke minicolor. Wella har kommet med en minicolor som dekker opp til 70 % grå hår som gir fantastisk glans. 

Bleke først
Det ser ut som om de to frisørene jeg hittil har snakket med er enige når det kommer til farging av svart hår. Men det var før jeg tok turen til Bobbys i Dronningens gate. Ramsharma, grunnleggeren av Bobbys hair & cosmetics kunne fortelle meg at hvis du har naturlig svart hår så må du bleke det først og deretter farge det i ønsket farge.

Så det spiller ingen rolle hva slags type hår du har?
– Jo. Afrohår kan være like tynt eller tykt som for eksempel asiatisk hår. Man må se an kundens hårtype og så bestemme seg for hva slags behandling kunden trenger. Vi har jo spesialisert oss på afrohår og bruker et produkt som er tilpasset denne typen hår.

Hvilke andre utfordringer har du møtt?
– Mange av våre kunder er barn mellom fem og atten år. En del av disse barna har kanskje en norsk mor og en afrikansk far, noen er adopterte. Problemet oppstår når mor synes barnets hår er nydelig og ikke vil eller greier å stelle det. For å si det sånn: barn med ustelt hår får meg til å gråte.