Stort engasjement for å bevare unikt eldresenter

Fargerikt felleskap i fare

Bydelsutvalget vil legge ned Oslos eneste flerkulturell eldresenter på Grønland.
Foto: Thrond Berge Larsen
Grønland eldresenter er Oslos eneste flerkulturelle eldresenter. Det er truet av nedleggelse fra 1. januar 2011. Ett forslag er å busse de eldre til Kampen- og Vålerenga eldresenter, men det opprører brukerne.
Hege Ramson
Latest posts by Hege Ramson (see all)

– Bussing blir vanskelig for meg, sier Inger Granli, som bor i eldreboligen i Breigata hvor senteret holder til. – Jeg har vonde hofter og rygg, og bruker rullator.

En av vennene er Hamid Akhtar, opprinnelig fra Pakistan. Han benytter stedet selv om han bor på Stovner. Det er i Breigata den pakistanske eldreforeningen har sine jevnlige møter.

– Jeg stikker også ofte innom her etter moskeen, da prater jeg med tidligere norske kolleger. Det er trist om senteret nedlegges, sier han.

Foto: Thrond Berge Larsen
Foto : Trond

Bydelsutvalget hadde nok ikke ventet så mye motbør.

Senteret ses av mange som et godt eksempel på integrering. En av ildsjelene i kampen for å bevare det, administrerende leder i senterets brukerråd, Hjørdis Johnsen, sier at de forskjellige nasjonalitetenes eldreforeninger også disponerer stedet.

Vanskelig å ta bussen
– Ikke alle snakker norsk, men her er de på hjemmebane og finner ut av tingene likevel, sier hun.

Mange av beboerne i Breigata er for skrøpelige til bussturen til Kampen fem dager i uka.

– Vi må ha spesialbuss som kan ta rullatorer og rullestoler. Bydelsutvalget i Gamle Oslo skal spare 1,5 millioner på dette. Men det er beregnet 700 000 til bussing. I tillegg trengs sykepleier. Og de som ikke kan busses, må få hjelp til matlaging hjemme, sier Johnsen.

Kamp for å bevare
Senterets brukerråd har sendt flere brev til bydelsutvalget. I begynnelsen av mai demonstrerte brukerne fra Breigata til bydelsutvalgmøtet.

Bydelsutvalget satte saken på vent. Senterets endelige skjebne blir avgjort i august.

– Vi har Pensjonsforbundet i ryggen, og TV2 har vært her. Bydelsutvalget hadde nok ikke ventet så mye motbør, avslutter hun.

Andre løsninger

Leder i Helse- og sosialkomiteen i bydel Gamle Oslo, Bettina Thorvik, sier hun ser mulige fordeler i sammenslåingen, som styrket arbeidsfellesskap. Men innrømmer at det finnes andre mulige løsninger.

– Vi kan ikke overskride det budsjettet bystyret bestemmer. Det kan bli strammere i 2011. Siden det flerkulturelle foreningslivet
på Grønland dekker hele Oslo, er det et betimelig å spørre om bystyret
kan være med å betale, sier Thorvik.

I 2010 var bydel Gamle Oslo tvunget til å spare 22 millioner kroner.