Mener giftepress er et problem

Bildet viser en reklameplakat for organisasjonen Skeiv verden. Til våren arrangerer de temakveld for homofile med minoritetsbakgrunn som føler press om å gifte seg, eller som allerede har giftet seg mot sin vilje
Foto: Ingrid Hovda Storaas
Norskpakistanske "Ali" er i gifteklar alder, men homofil. Han opplever folks forventninger om at han skal gifte seg som belastende.

– Jeg er ikke redd for å bli giftet bort mot min vilje, for jeg har sagt tydelig fra til foreldrene mine at jeg aldri kommer til å gifte meg med en jente. Jeg vet at familien min forstår meg.

Sammen har Ali og foreldrene blitt enige om å ikke fortelle om legningen hans til noen andre. Han føler at presset om at han skal gifte seg tidvis kan være stort.

– Siden jeg er i gifteklar alder nå, spør alle om jeg ikke skal gifte meg snart. 

Til våren skal organisasjonen Skeiv verden arrangere en temakveld for homofile med minoritetsbakgrunn som føler press om å gifte seg med en av motsatt kjønn, eller som allerde har giftet seg mot sin vilje. Bildet er et illustrasjonsbilde fra Mardi gras-paraden i London i 2010.
Foto : Vinni123/Flickr

Organisasjonen Skeiv verden arrangerte forrige måned et seminar om tvangsgifte av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner med minoritetsbakgrunn. Skeiv verden mener dette er et reelt problem i Norge.

Ali er enig, og sier at han kjenner flere gutter som har giftet seg på grunn av press fra familien og andre.

– Det å ikke gifte seg er ikke en mulighet i det muslimske samfunnet i Norge, mener han. 

– Det hadde vært lettere for meg også bare å følge normen om å gifte meg.