Enkle tips for å unngå eksamensstress

Ikke isoler deg! Studer med en venn, så slår du to fluer i ett smekk, råder vår spaltist
Foto: Flickr
Eksamensperioden nærmer seg for de fleste. Mange studenter har fått eksamensnerver nå, om ikke tidligere. Med noen enkle tips kan man unngå eksamensstresset.  
Hina Jalil
Latest posts by Hina Jalil (see all)

Forleden dag snakket jeg med ei venninne på telefonen. Hun fortalte meg at det kun er seks dager, 18 timer og 30 minutter til hennes første eksamen. Da røpet jeg mitt forhold til eksamensstress.

Angst
Da jeg var student (ikke at det er så lenge siden), var jeg ganske rolig da det kom til eksamen, kanskje litt for lat til å bli stresset. Rundt meg var det mange overstressede studenter som løp rundt omkring og tilbrakte halve døgnet på lesesalen. Til tross for gode tilbakemeldinger på skoleoppgaver var mange av dem fylt med angst.

En løsning kan være å se på angsten som noe positivt. Slik kan man jobbe med problemområder og utfordringer. Det er mulig å holde nervene under kontroll.

Ekspertenes råd

Det kan være tøft å finne motivasjonen midt i eksamensperioden. Av de 220 000 studentene i landet er det få få som ikke biter negler over bøkene. Men det er ikke alltid det hjelper å lese 24 timer i døgnet. Man må også slappe godt av i noen dager i forkant og få i seg riktig kost. Ekspertenes tips er:

Det er mulig å holde nervene under kontroll.

* Hold deg frisk med antioksidanter (som du får i deg ved å spise nok grønnsaker, belgfrukter, frukt, bær, nøtter, urter og grove kornprodukter)
* Spis frokost før eksamen
* Hold deg unna alkohol dagene før eksamen.

Det hender at dessverre at studenter ikke møter opp til eller avbryter eksamen på grunn av angst. Men noen ganger kan også angst føre til gode resultater. Urofølelse skjerper hukommelsen og innsatsevnen.

Vær sosial

Ofte tror man at det beste er å stenge seg inne på rommet og isolere seg fra omverdenen for å konsentrere seg fullt og helt om lesingen. Det kan nok virke for noen, men for de fleste er viktig å leve så normalt som mulig. Prøv å være sosial. Du kan slå to fluer i ett smekk ved å ta en joggetur sammen med noen, lage mat med venner eller lese til eksamen med din studiekamerat. Du lærer mer ved å diskutere fagstoffet med andre.

Selv har jeg total mangel på eksamensangst eller stress, og tro det eller ei, er det like stressende å være så avslappet.

Så, til tross for et stadig økende stressnivå, er det i det minste fint å vite hvordan man rasjonelt og konstruktivt skal møte stresset: Med andre ord, stress ned folkens. Dette greier dere!