Slummen på Sinsen

Finnes det slum i Oslo? Ifølge VG er en boligblokk på Sinsen i Oslo ren slum.
Saroj Chumber
Latest posts by Saroj Chumber (see all)

I boligblokken det er snakk om, bor det mange sosialklienter, en del av dem har rusproblemer. Beboerne er hovedsakelig enslige menn. Naboene tør ikke gå ut om kveldene lenger, og føler seg utrygge.

Groruddalen har lenge blitt spådd å bli en slum i Norge, men nå viser det seg at det ikke er innvandrere som lager slum. Slummen lages av nød: Mennesker i nød, om det så er rusmisbrukere av etnisk norsk opprinnelse, eller romfolk som føler seg tvunget til å stjele eller bryte seg inn i kjellere for å finne et sted å overnatte.

Tidligere i år åpnet Refstad asylmottak rett i nærheten av de nå beryktede blokkene på Sinsen. UDI har flyttet ankomsttransittmottaket i Bærum dit. Refstad mottak skal romme 350 flyktninger, som skal bo der mens UDI bestemmer om de skal få opphold i Norge eller ikke.

Hvis situasjonen på Sinsen fortsetter som den er i dag, vil forholdene bli enda verre når asylsøkere flytter til nabolaget. Erfaringsmessig er mange av dem som kommer til asylmottak traumatisert. Det blusser opp lett konflikter og bråk ved mottakene. Å stue sammen mennesker med ulike traumer og problemer i ett bestemt område vil bare gjøre vondt verre.

Gladnyhet

En god nyhet er at Bushra Ishaq er tilbake i den offentlig debatten etter en kort tilbaketrukket periode. Ishaq ble rådet av politiet om å holde seg unna offentligheten etter at hun mottok en del trusler. Men den unge kvinnen lar seg ikke kneble av trusler, sier hun. Hun er en viktig stemme for minoritetskvinner, som ofte er usynlige i media.