Aktivt dødsvalg

Farlig: Hvert år forsøker tusenvis av mennesker å nå toppen av Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell
Foto: Flickr
Friske mennesker kan selv velge å drepe seg selv ved å dra på farlige ekspedisjoner, mens mennesker som ikke kan ta slike valg, blir holdt kunstig i live av myndighetene mot sin vilje.

«Martin» er 18 år og er lam fra halsen og ned. Han er sengeliggende, og sitter noen timer i rullestol hver dag. Martin ble utsatt for en ulykke hvor faren og broren døde, og ryggraden til Martin ble knust. Legene har laget en hull i halsen slik at han kan puste. Det går slanger inn i penisen for å få ut urin, og det brukes bleier. Etter at legene opererte Martin i hodet på grunn av mulige interne blødninger, mistet han også taleevnen. Det eneste han kan gjøre, er å høre og se TV. Gjennom spesialutstyr og stemmestyring kan han skrive bokstaver på pc og kan prate med folk på nett.

Martin har ett stort ønske. Han vil dø. Han ser ikke poenget med å leve, han lever ikke. Han er en grønnsak som bare ligger der på eldrehjemmet sammen med eldre mennesker. Han er avhengig av pleie og overvåkning 24 timer i døgnet av både lege og sykepleier. Denne historien er ikke enestående, det finnes andre ulykkesrammede som holdes kunstig i live mot sin vilje.

Dødsvalg
Nylig ble det kjent at en mannlig deltaker fra Nord-Norge døde på Kilimanjaro under en ekspedisjon i regi av Jarle Trå. Kilimanjaro er et ettertraktet ekspedisjonsmål, hvor 15 000 mennesker hvert år forsøker å nå toppen. Bare 40 prosent lykkes, ifølge Wikipedia. Med sine 5 895 meter over havet har fjellet krevd flere menneskeliv.

Martin (18) har ett stort ønske. Han vil dø.

Jarle Trå er en kjent norsk fjellfarer og var selv i livsfare etter en tur til Mount Everest i 2009. Han overlevde på mirakuløst vis. Til tross for at han kjenner risikoen, tilbyr han andre å delta i slike farlige utflukter.

At mennesker som lever i overflod søker etter spenning og setter sine liv i fare, er ikke noe nytt. Vi kjenner til kjente og ukjente personer som har omkommet i slike ekspedisjoner. Fordi at Arne Næss jr var en kjent skikkelse, ble hans dødsfall omtalt i mediene. Han døde under fjellklatring i Groot Drakenstein-fjellene i Cape Town i Sør-Afrika. Mediene omtalte dødsfallet som en «ulykke».

Inkonsistens
Friske mennesker kan altså selv velge å drepe seg selv ved å dra på farlige ekspedisjoner, mens mennesker som ikke kan ta slike valg, blir holdt kunstig i live av myndigheter mot sin vilje. Det norske samfunnet og myndighetene, som vanligvis er opptatt av at hvert individ skal ha rett til å velge selv, lar enkelte velge å risikere livet. Derimot vil  de samme myndighetene for eksempel ikke la myndige personer velge ektefelle fra utlandet fordi de er for unge eller de kan være under foreldrenes tvang.