Et håp om en bedre fremtid

 
Foto: Fanney Antonsdóttir
NHO er bekymret for trydebølgen. Både velferdsfella og trydeboom blant innvandrere er noe de mener truer de gode velferdsordningene vi har i Norge idag.
Saroj Chumber
Latest posts by Saroj Chumber (see all)

Nylig leverte Frisch-senter en forskingsrapport som viser at innvandrergrupper faller utenfor arbeidslivet etter 10-15 år i Norge. NHO er redd for at arbeidsinnvandrere kan bli et dyrt prosjekt for Norge.

Dagligvaren på hjørnet

Men fjernt fra all denne støyen om trygdebølgen blant våre nye landsmenn er min nabo som innvandret til Norge på 70- tallet som ung gutt. I dag driver han en dagligvarebutikk. Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag og søndag. Butikken er åpen hver dag. Han og kona hans er på jobb hver dag.

– Tar du aldri fri? spurte jeg han en dag.
– Jo, første juledag og nyttårsdag stenger jeg, svarte han.

Ikke fordi han vil ta fri, men fordi da er det nesten ingen som kommer innom butikken hans.

Kristin Skog Lund vil stille krav til innvandrere, men det må også stilles krav til norske arbeidsgivere.

Jeg lurer på om han og kone tjener masse penger på butikken. Han rister på hodet sitt. Kiwi på hjørnet som åpnet for noen år tilbake har tatt mest part av hans business. Han forteller om nedgang i omsetningen. Så hvorfor stenger han ikke sjappa? Alternativet er å gå arbeidsledig. Og det vil han ikke.

Vanskelig å skifte karriere
Et av problemene som gjør at visse innvandrergrupper faller utenfor arbeidslivet er at det er vanskeligere for arbeidsinnvandrere å ta et annet arbeid hvis de av en eller annen grunn ikke kan utføre jobben sin, ifølge Kristin Skog Lund, president for NHO. Det forteller hun på NHOs egen årskonferansen.

På konferansen forteller hun også at løsningen er å etablere et sterkere apparat, og sette strengere krav når det gjelder opplæring, integrering og språkkunnskaper. Videre advarer hun om europeiske tilstander i Norge.

Rapporten fra Frisch-senteret viser at sysselsettingen er høyere blant innvandrere de først 10-15 årene i Norge, men etter det havner flere innvandrergrupper på trygdeordninger. At innvandrere er overrepresentert i lavinntektsjobber og mange blir trygdet på grunn av belastninger de påfører seg fra tunge yrker, er ikke nevnt.

Det er synd at forskningsrapporter bare viser tall og trender uten at det gås inn i årsaker. LO-leder Roar Flåten mener NHO diskriminerer innvandrere.

Skaper arbeidsplasser
Naboen som driver dagligvarehandel, har også prøvd å søke annet arbeid. Dårlige norskkunnskaper og ingen kvalifikasjoner gjorde det vanskelig å finne en god jobb. Så han skapte sin egen arbeidsplass.
Det gjør også en rekke andre innvandrere.

Det er ingen tvil om at arbeid er et viktig tema når det gjelder både integrering og gode pensjonsordninger. Kristin Skog Lund vil stille krav til innvandrere, men det må også stilles krav til norske arbeidsgivere. Disse forskningsrapportene bør ikke brukes til å stigmatisere innvandrergrupper, men til å tilrettelegge slik at de gruppene som faller utenfor arbeidslivet lettere kan komme tilbake.

Naboen min vil at barna hans skal slippe å stå i butikk som han gjør selv. Han sier at ingen nordmenn hadde giddet å jobbe så hardt og så mange timer for så lite penger. Han håper på en bedre fremtid for sine barn. At de får jobb som de er kvalifisert til, og at arbeidslivet slipper dem til. Han er ikke alene om et håp om en bedre fremtid.