Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Ukrainske flyktninger i Norge markerer toårsdagen for krigsutbruddet - 24.02.2024 LDO kan måtte handskes med flere kommuner som varsler «Drammen-vedtak» - 24.02.2024 Klokkene i Nidarosdomen ringer for krigsofre og flyktninger - 23.02.2024 USA: Krigsforbrytertiltalt tvangsdeportert En bosnisk-serbisk mann tiltalt for krigsforbrytelser […]
USA:

Krigsforbrytertiltalt tvangsdeportert
En bosnisk-serbisk mann tiltalt for krigsforbrytelser under krigene på Balkan på 90-tallet har blitt utvist fra USA til Bosnia, etter å ha bodd flere år i Florida, skriver lokalavisen St. Petersburg Times. 
Både politiet og innvandringsmyndighetene har nå nektet 62-årige Branko Popac videre opphold i USA på bakgrunn av hans tjeneste i republikken Srpskas væpnede styrker i 1992-1995. Popac skal ha vært medlem av en militærbrigade ansvarlig for Srebrenica-massakren i juli 1995. 
– Vi vil ikke tillate USA å bli en frihavn for dem som forsøker å unndra seg straffeforfølgelse, sier Marc Moore, talsmann for USAs innvandrings- og tollmyndigheter i Miami.
Australia:

Funnet skyldig i antisemittisme
En 38 år gammel mann fra Perth er blitt funnet skyldig i hets mot folkegrupper etter å ha lagt ut en video på nett hvor han skjelte ut to jødiske menn og kalte dem for “rasister og morderiske galninger”, skriver Syndey Morning Herald.
Krangelen skal ha funnet sted utenfor et supermarked. 38-årige Brendan Lee Connell skal ha kommet i en voldsom krangel med de to australsk-jødiske mennene under en aksjon. Connell, som tilhører en palestinsk-vennlig gruppe i Perth, protesterte sammen med flere andre mot at supermarkedkjeden IGA solgte appelsiner fra Israel. 
– Jeg ble sint, forvirret og fornærmet, uttalte den ene av de to australsk-jødiske mennene til Syndey Morning Herald.
38-åringen som la ut videoen er nå varetektsfengslet.
Bolivia:

Indianere holdt koka-protest
Indianeraktivister i Bolivia avholdt nylig en massiv kokatyggingsprotest som en del av en kampanje for å få slutt på det nåværende internasjonale forbudet mot tygging av kokaplanten, skriver BBC.
Hundrevis av mennesker tygget kokablad utenfor USAs ambassaden i La Paz og i andre byer over hele landet.
Bolivianerne ønsker å endre et FN-vedtatt legemiddeltraktat som forbyr kokatygging, en eldgammel tradisjon blant urbefolkningen. Men USA har nedlagt veto mot endringen siden de står fast på at kokaråstoff brukes til tilberedning og eksport av kokain.
Afghanistan:

Finner Taliban ved hjelp av IPhone
En amerikansk artillerist har nå utviklet en applikasjon til iPhone som kan brukes i skarpe stridssituasjoner, skriver New York Post. Applikasjonen gir rom for at man kan plotte inn posisjonen til Taliban-soldater når man ser dem, og deretter dele deres posisjon og koordinater med medsoldatene.
31-åringen bak Tactical Nav, kaptein Jonathan J. Springer har klokkertro på at dette vil slå an, da han har brukt 150.000 kroner av egen lomme på å utvikle applikasjonen. 
– Vi kan dele fotoer av fiendtlige stillinger og omgivelsene, i tillegg til at man kan sende koordinater for å styre artilleriild og tilkalle assistanse fra helikopter, sier Springerer til New York Post.

Al-Qaida erklærer krig mot shia-muslimer

Al-Qaidas avdeling på den arabiske halvøy (AQAP) har på sin hjemmeside erklært jihad (hellig krig) mot Houthi-bevegelsen i Jemen. Houthiene er en shia-muslimsk opprørsgruppe som holder til i den nordlige delen av landet.

Saeed Ali Al-Shihri, nestleder i Jemen-baserte AQAP, oppfordret alle sunni-muslimer i de nord-jemenittiske provinsene til å “være med på et korstog” mot shia-opprørerne i en lydmelding lagt ut på internett.

– Irans regime støtter dette opprøret, som brutalt forsøker å tvinge gjennom shia-lover i Jemen, uttalte Al-Shihri, ifølge lydopptaket, skriver Yemen Post.