KS-styret splittet om flyktninger

Fattigdom fratar barn muligheter for deltakelse, sier lokalpolitiker i SV, Ivar Johansen. Han foreslår ulike utjevningstiltak for å få bukt med problematikken.
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
Hovedstyret i Kommunenes Sentralforbund (KS) var splittet om bosetting av flyktninger på møtet onsdag. SVs Ivar Johansen åpner for bruk av tvang, ifølge Kommunal Rapport

Regjeringen vurderer å bosette flyktninger i kommunene med tvang, fordi det viser seg vanskelig å få bosatt særlig enslige mindreårige og flyktninger med store behov for hjelp.

Hovedstyremedlem Ivar Johansen (SV) fremmet flere forslag på møtet onsdag. Han mener KS må innta en mer offensiv holdning.

– KS må agere for å slippe tvang. Jeg ønsker heller ikke tvang, men hvis kommunene ikke klarer å bosette det faktiske antall flyktninger innen fristene, så forstår jeg at det må brukes tvang av hensyn til menneskene det gjelder, sier han til Kommunal Rapport.

Vil ikke ha “direktorat”

KS-leder Halvdan Skard er uenig i forslagene fra Johansen. Ifølge han ønsker er skal ikke KS aktivt prøve å få kommunene til å bli enige.

– Hvis KS inntar en slik rolle, er det en fare for at noen i staten vil oppfatte KS som et slags direktorat som kan pålegge medlemmene noe, sier han til Kommunal Rapport.