Spent i Egypt

 
Foto: Facebook.com
Hosni Mubarak innfører portforbud og ber hæren hjelpe til. Likevel fortsetter uroen og USA uttrykker bekymring for den stadig mer voldelige situasjon i landet.

Portforbudet skal gjelde i Kairo, Alexandria og Suez. Portforbudet gjelder allerede fra fredag kveld frem til kl. 6 i morgen norsk tid og beslutningen er tatt av president Hosni Mubarak som landets militære leder, ifølge statlig TV. 

Like etter klokka 17 viser demonstrantene imidlertid ingen tegn til å trekke seg tilbake. Tvert imot har aksjonistene svart med å sette fyr på hovedkvarteret til det regjerende Nasjonaldemokratiske partiet (NDP) i Kairo.

Harde gatekamper 

I deler av Kairo sentrum er politiet jaget vekk. Det høres nå kraftige skuddvekslinger og eksplosjoner i Kairos gater, og en stor gruppe demonstranter er i ferd med å dumpe en brennende politibil i elva Nilen. 

Ifølge TV-stasjonen AlJazeera har politiet i Kairo nå åpnet ild mot opprørerne. Rapporter fra nyhetsbyrået Associated Press hevder også at demonstranter har stormet det egyptiske utenriksdepartementet.

Clinton bekymret

USAs utenriksminister Hillary Clinton uttrykte sterk bekymring overfor utviklingen i Egypt i en pressekonferanse holdt i Washington akkurat nå.

– Vi oppfordrer regjeringen til å opptre varsomt og ikke bruke unødig makt. Samtidig ber vi også de som protesterer å vise uenigheten sin på en fredelig måte, uttalte hun nettopp til tv-kanalen Al-Jazeera.

Clinton hevdet USA støtter det egyptiske folks rettigheter og at en reformprosess blir særdeles viktig å få til.

– Tiden er kommet for at myndigheter og makthavere ser på det sivile samfunnet som bidragsytere, og ikke som fiender, sa hun til Al-Jazeera.

.