Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) – Høyrepopulistisk tilbakeslag et reaksjon på salafisme - 17.04.2024 Fortsatt langt frem for reell likestilling på arbeidsplassen - 16.04.2024 Stortinget avviser opprettelse av asylmottak i tredjeland - 16.04.2024 Storbritannia/Mexico Ambassade krever unnskyldning Mexicos ambassade i London krever en formell unnskyldning fra […]

Storbritannia/Mexico

Ambassade krever unnskyldning

Mexicos ambassade i London krever en formell unnskyldning fra BBC etter at de to programlederne i det populære tv-serien Top Gear skal ha spøkt om mexicanere på en måte ambassaden opptattet som “grov og upassende”, skriver nettstedet hollywoodnews.com.

I en nylig sendt episode av Top Gear testet Jeremy Clarkson den mexicansk-produserte Masretta MXT-modellen. Bilen beskrev Clarkson som “typisk mexikansk: lat, uansvarlig og overvektig”.

BBC innrømmer i et kommuniké at programlederne kan ha uttalt seg på en ufin måte, men vil ikke gå så langt at man verken fra kanalens eller programledernes side skal kreve en unnskyldning.

– Å spøke om nasjonale stereotyper er en tradisjonell form for britisk humor, hevder kanalen ifølge hollywoodnews.com.

Japan

Går inn for økt innvandring

Shintaro Ishihara, guvernøren i Tokyo, uttalte i et intervju nylig at Japan må ta inn flere innvandrere for å avlaste landet for den kommende eldrebølgen, skriver Japan Times.

Guvernørens uttalelser har skapt store overskrifter, siden han tidligere har uttalt seg nedsettende om blant annet kinesere, koreanske innvandrere, japanere av blandet herkomst og papirløse.

– Siden vi er et blandet folk, er det helt irrelevant om antallet utlendinger i Japan øker eller holder seg på samme nivå. Japan må vedta en ny utlendingslov som som gir adgang til flere arbeidsinnvandrere.
Å gi utlendinger stemmerett vil han imidlertid ikke.
– Hvis utenlandske statsborgere ønsker å delta i lokal- og rikspolitikk, er de nødt til å bli japanere, sa han til Japan Times.

Argentina

Lovbeskytter hijab

Argentinas regjering har vedtatt en lov som tillater muslimske kvinner å bære hijab på offentlige steder uten frykt for forfølgelse. Kvinnene kan også bruke bilder med skaut på sine nasjonale ID-kort, melder Press TV. Muslimske miljøer, som består av alt fra arabiske innvandrere til konvertitter, har uttrykt stor glede over nyheten. 
President Cristina Fernandez sier loven vil håndheves etter beste evne i samarbeid med politi, rettsvesen og næringsliv. 
– Selv om muslimer er en minoritet her i Argentina, har regjeringen gjort det til en prioritet å sørge for at de er fri til å utøve sin religion uten diskriminering, sier hun til Press TV.

Uganda

Norge refser homodrap 

Norske myndigheter fordømmer drapet på Ugandas mest profilerte homo-aktivist, David Kato. Nå vil utviklingsminister Erik Solheim dra i gang en internasjonal protestkampanje mot Uganda, skriver VGNett.
Myndighetene i landet, som årlig mottar store summer i norske bistandsmidler, jobber nå med en enda strengere lov mot homofili. Går lovforslaget gjennom, risikerer homofile i Uganda dødsstraff.
– Kravet fra oss er at Uganda må behandle alle sine innbyggere på en verdig måte, uavhengig av legning. De må sørge for at menneskerettighetene blir fulgt, og de må sørge for beskyttelse av utsatte grupper, sier Solheim til VGNett.

Denne er ferdig til trykking

Australia

Asylsøkere vil bidra til gjenoppbygging

Asylsøkere over hele Australia har tilbudt å hjelpe delstaten Queensland med gjenoppbygging etter flommen som rammet nordvestdelen av landet i januar, ifølge tv-kanalen ABC News.

Immigrasjonsminister Chris Bowen er positiv til ideen. Ian Rintoul, leder i organisasjonen Refugee Action Coalition sier han er sikker på at nykommerne vil være mer enn glad for å hjelpe til, men frykter at situasjonen kan bli utnyttet rent 
politisk.
– Handler dette om virkelige og velmente integreringstiltak, eller at de skal bare bli stablet sammen og sendt et eller annet sted for så å bli kastet ut av Australia igjen? spør Rintoul ifølge ABC News.