Vil forby søskenbarnsekteskap

Onsdag legger Jonas Gahr Støre fram rapporten fra Aps integreringsutvalg, som han har ledet. Der varsler Støre at man må gjeninnføre forbudet mot at fettere og kusiner kan gifte seg.
Arbeiderpartietslandsmøte skal behandle lovforslag om å forby søskenbarnekteskap.
Onsdag legger Jonas Gahr Støre fram rapporten fra Aps integreringsutvalg, som han har ledet. Der varsler Støre at det bør utredes å gjeninnføre forbudet mot at fettere og kusiner kan gifte seg, skriver VGNett.

Stort risiko

Barnelege Ingvild Heier sier hun er lei av fortielsene om medfødte sykdommer blant innvandrerbarn hvor mor og far er i slekt. Hun krever forbud mot søskenbarnekteskap og får trolig Ap med seg.
I en kronikk i VG tar forskeren og legen ved barnesenteret på Oslo Universitetssykehus Ullevål et oppgjør med ekteskap mellom søskenbarn. Hun påpeker at norske leger daglig ser medfødte misdannelser og alvorlige sykdommer hos innvandrerbarn hvor dette er årsaken.
– Det skjer svært ofte at vi sitter og diskuterer sykdomsbildet til et barn og lettere oppgitt igjen må konstatere at mor og far er i slekt. Jeg opplever at svært mange mødre ikke er klar over hvilken risiko de utsetter sine barn for, sier Heier til VGNett
Lovforbud stort inngrep

– Jeg skjønner at det er et betent tema og snakke om, men jeg støtter ikke noe forbud, mennesker må selv få velge fritt om de vil gifte seg med søskenbarn, men de må ta konsekvensene av det selv, sier redaktør for magasinet Blend, Shazia Sarwar, overfor utrop.no.
Sarwar mener det vil bli et stort inngrep og regulere med lover, for å unngå misdannelser hos barn og for å unngå tvangsekteskap.
Veldig mange er bevisst
– Veldig mange i vår generasjon er bevisst på konsekvensen av søskenbarnsekteskap, og går vekk fra denne skikken.
Hun synes det er ett vanskelig tema, men barnets beste er det viktigste ifølge henne. 
– Om en lege advarer deg om ikke å få barn bør dette tas hensyn til, avrunder hun.