Amal Aden får likestillingspris i kveld

Forfatteren Amal Aden har kommet langt. Fra et liv på gate i Somalia og et miljø preget av rus og kriminalitet i Oslo til forfatterstemme i Aschehoug. Nå har hun vunnet Zola-prisen.
Foto: Henrik Kreilisheim
Hun har satt fokus på grunnleggende verdier som demokrati, likestilling og rettssikkerhet i innvandrermiljøene, mener Buskerud Fylkeskommune som deler ut prisen i kveld på Drammens Teater.

Buskerud fylkeskommune ved likestillingsutvalget kan hvert år dele ut en likestillingspris for fortjenstfullt arbeid i Buskerud for å fremme likestilling og likeverd mellom kvinner og menn. En målsetting for likestillingsutvalget er å synliggjøre og skape positiv oppmerksomhet om arbeidet for likestilling, mellom kvinner og menn, og mellom minoriteter og majoritetsbefolkningen.

Amal Aden er fra Somalia og kom til Norge som trettenåring. Da var hun analfabet. Hun har hatt en dramatisk oppvekst og ungdomstid. Amal Aden har kritisert norsk innvandrings- og integreringspraksis på en konstruktiv måte, mener juryen.

Hun har også vært sterkt kritisk til innvandrermiljøene, særlig det somaliske, for å ikke respektere grunnleggende verdier som demokrati, likestilling og rettssikkerhet. Dette har kostet henne dyrt. Hun har blitt utstøtt og har måttet leve i skjul. 

Hun har utgitt bøkene ”Se oss. Bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne” (2008), ”Min drøm om frihet. En selvbiografisk fortelling” (2009) og pamfletten ”ABC i integrering. 11 gode råd om hvordan alle kan bli fullverdige borgere i det norske samfunn”. 

Videre skriver juryen: “Det vises til en grundig beskrivelse av Adens situasjon og arbeid, i brevet fra Støttenettverket, Krisesenteret som har foreslått Aden som kandidat. En likestillingspris til Aden kan virkelig bety en forskjell sier de, og mener at prisen vil være en synliggjøring av at ”storsamfunnet” anerkjenner hennes arbeid og vil ta til seg lærdom av hennes argumentasjon. Det er nødvendig å ta debatten om mannsdominans og kvinneundertrykkelse i enkelte innvandrermiljøer, men det kan koste dyrt for den som våger å si ifra. En pris til Aden vil være et håndslag til alle innvandrerkvinner som ønsker å være en del av det norske samfunnet og ta del i de demokratiske- og likestillingsverdier vi har oppnådd.”

– Amal Aden er verdig vinner av Buskerud fylkeskommunes likestillingspris for 2010, fordi hun er en uredd norsk likestillingsforkjemper, som tar et oppgjør mot kvinneundertrykkelse i enkelte innvandrermiljøer og kjemper for norske likestillingsverdier og demokrati, sier leder av likestillingsutvalget Masud Gharahkhani (AP).