Skjønnhet på huden løs

To kosmetikkbutikker i Oslo blir nå politianmeldt av Mattilsynet etter at de for et halvt år siden ble tatt for å selge allergifremkallende hudblekingsprodukter. 20 virksomheter i Oslo ble kontrollert av Mattilsynet, og i sju av dem ble det funnet hudblekingsprodukter som inneholdt hydrokinon.

Rita Elin Moe i Mattilsynets Osloavdeling opplyser at to politianmeldelser er under utarbeidelse nå, etter hudblekingsaksjonen sist høst mot butikker som selger ulovlige produkter. Hun kan ikke opp lyse om hvem som anmeldes eller hva slags overtredelser det dreier seg om, fordi sakene er under behandling. – 20 virksomheter i Oslo ble kontrollert, og i sju av dem fant Mattilsynet hudblekingsprodukter som inneholdt hydrokinon.

Det ble ikke funnet preparater som inneholdt kvikksølv, opplyser Moe. Ved Ullevål sykehus blir det fl ere ganger i året behandlet pasienter som har fått kraft ige allergiske reaksjoner etter å ha brukt hudblekingsprodukter. Overlege på hudavdelingen, Jan-Øivind Holm, sa til aftenposten.no i august i fjor at mørk hud kan få flekker som resultat av krem med hydrokinon.