– Idrettstilbud skal være tilgjengelig for alle

Idrettspresident Zaineb Al-Samarai benyttet anledningen til å utfordre statsminister Jonas Gahr Støre på regjeringens egne løfter – bygging av flere idrettsanlegg og sikre en regelstyrt momskompensasjon til idrett og øvrig frivillighet.
Foto: NFF
Idrettspresident Zaineb Al-Samarai møtte statsminister Jonas Gahr Støre i Grünerhallen i dag. Her fikk statsministeren presentert et vellykket mangfolds- og inkluderingsprosjekt, "Håkkihoder"

Norges idrettsforbund, Norges ishockeyforbund og Oslo idrettskrets møtte i dag statsminister Jonas Gahr Støre i Grünerhallen og til en befaring av et vellykket mangfold- og inkluderingsprosjekt, «Håkkihoder».

Gjennom Håkkihoder tilbys det gratis skøytetrening i AKS/SFO tiden for Grünerløkka, Lakkegata, Løren skole, Eik, Byskogen og Træleborg skole. 

Håkkihoder stiller med kvalifisert pedagogisk- og skøytefaglig personell, og barna får låne alt utsyr gratis. Håkkihoder hjelper alle barn som vil prøve seg videre på organiserte lag, klubbene tilbyr gratis utlån av utstyr og har enkle løsninger for å dekke medlemsavgifter og andre kostnader for de som trenger det. 

Idrettspresidenten benyttet anledningen til å utfordre Jonas Gahr Støre på regjeringens egne løfter – bygging av flere idrettsanlegg og sikre en regelstyrt momskompensasjon til idrett og øvrig frivillighet.

I Hurdalsplattformen har regjeringen en offensiv målsetting om at idrettstilbud skal være tilgjengelig for alle, spesielt barn og unge. Dette samsvarer godt med Norges idrettsforbunds visjon – idrettsglede for alle, innledet Al-Samarai i sin dialog med statsministeren.

– Idrettslag må ta sin del av ansvaret for å redusere kostnadene ved idrettsdeltakelse, men kostnadsdriverne ligger oftest utenfor idretten, gjennom økte kostnader til drift, aktivitet, bygging og bruk av idrettsanlegg, understreket Al-Samarai og tilføyde:

– Realiteten er at mange idrettslag ikke har økt sine avgifter de siste tre årene. I en tid der alt blir dyrere er dette en svært krevende øvelse, som over tid vil føre til et redusert aktivitetstilbud eller økte kostnader. Ingen ønsker en slik utvikling.

Ønsker statlig mellomfinansiering av spillemidler

Statsministeren fikk også høre om mange idrettslag som opererer med ventelister og må avvise barn på grunn av anleggsmangel. Derfor er det knyttet store forventninger til regjeringens egne løfter fra Hurdalsplattformen hvor det skal legges til rette for bygging av flere anlegg. I 2021 ble det søkt om 6,1 milliarder kroner i spillemidler, mens tilgjengelige spillemidler var kun 1,7 milliarder. Dette fører til at det kan det ta fra ett til seks år før spillemidlene blir utbetalt.

– Vi forventer at statens bidrag ved anleggsrealisering er trygt og forutsigbart. I dag må kommuner og idrettslag ta finanskostnadene i påvente av utbetaling av spillemidler, noe som gjør det dyrere, og dermed vanskeligere for idrettslagene og kommunene å bygge idrettsanlegg, sa Al- Samarai.

– Spillemidlene må utbetales raskere enn i dag. Det bør etableres en statlig mellomfinansiering for anlegg der alle søkerne får utbetalt spillemidlene så snart anlegget er godkjent. Ordningen vil få påfyll fra spillemidlene hvert år, men det ekstra behovet som trengs for å fjerne ventetiden mellomfinansieres av staten, ikke av idrettslaget, understreket idrettspresidenten.