– Svartelisting skaper “luftfartsapartheid”

Ataturk Internasjonale lufthavn: Her rammet IS-terroren den tyrkiske stormetropolen for to dager siden.
Foto: Claudio Castello
272 flyselskaper nektes å fly i EU. Syv av ti flyselskap som rammes av restriksjonene er afrikanske. Afrikanske flyselskap står for rundt to prosent av verdens trafikk, men har 23 prosent av ulykkene. Likevel mener organisasjonen for afrikanske flyselskap AFRAA at svartelisten er urettferdig. Lederen i Fellesrådet for Afrika, Magnus Flacké, mener det er urettferdig […]

272 flyselskaper nektes å fly i EU. Syv av ti flyselskap som rammes av restriksjonene er afrikanske. Afrikanske flyselskap står for rundt to prosent av verdens trafikk, men har 23 prosent av ulykkene. Likevel mener organisasjonen for afrikanske flyselskap AFRAA at svartelisten er urettferdig.

Lederen i Fellesrådet for Afrika, Magnus Flacké, mener det er urettferdig at et selskap som mozambikanske LAM, som har vært ulykkesfri i lengre tid enn for eksempel SAS ikke fjernes av svartelisten

– Det har å gjøre med en misoppfatning av afrikansk teknologi som underlegen, sier Flacké til utrop.no.

UDI lover behandlingstid 1 og UDI lover behandlingstid 2:
Rundt 200 mennesker var samlet da UDI inviterte til seminar om arbeidsinnvandring i begynnelsen av april.
FOTO: Christian Ruscetta, UDI

UDI lover3 Ida Børresen:
Direktør i UDI, Ida Børresen, la under seminaret vekt på tiltak som kan lette situasjonen for arbeidsinnvandrere. FOTO: Victoria Uwonkunda

Færre asylsøkere i april
I april søkte 643 personer om asyl i Norge. Det er en liten nedgang i forhold til mars. I løpet årets fire første måneder har det vært en nedgang på åtte prosent i forhold til samme periode i fjor. Så langt i 2011 har det kommet 2 867 asylsøknader mot 3 108 i 2010, viser ferske tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Uroen i Nord-Afrika ikke ført til store endringer i antallet asylsøkere her i landet så langt, sier direktør Ida Børresen til udi.no.


Få deltar i frivillig arbeid

Stipendiat Abdi A. Gele og førsteamanuensis Ivan Harsløf ved Høgskolen i Oslo har gjort dybdeintervjuer av 24 eldre innvandrere fra Etiopia, Somalia, Eritrea og Gambia.

– Dårlig helse og språkproblemer blant eldre personer er en blant mange blant grunnene til at mange avstår fra frivillig arbeid, sier Harsløf.

– Mens norske myndigheter fronter frivillig arbeid blant innvandrere og oppfordrer dem til å bli aktive deltakere ser det ikke ut til å har slått igjennom for denne gruppen sier Harsløf.

Vil ha flere flerkulturelle fagforeningsledere
Fagforbundet Sandefjords flerkulturelle arbeidsgruppe var nylig samlet til et dagsseminar på Folkets Hus. Gruppen har som mål å øke antallet tillitsvalgte og medlemmer med ikke-norsk bakgrunn. Gruppen består av medlemmer med minoritetsbakgrunn.

– Vi møtes et par ganger i året for å skape dialog, formidle informasjon, utveksle erfaringer og planlegge tiltak. For oss er dette en viktig ressursgruppe, sier styremedlem og hovedtillitsvalgt Mette Clifton til fagforbundet.no.