Mangfoldige berørte etter terroren i Oslo

Fredlige Norge: Khalida Zahoor trodde aldri at det kunne skje her.
Foto: Andrés Vargas
Oslo er en mangfoldig by, og terrorangrepene 22. juli har påvirket både "nye" og "gamle" nordmenn.

Utrop tok til gatene for å forhøre seg om livet etter 22. juli. Der møtte vi blant annet Shabnam Hussain (21) og Napat Johannesen (31) som begge var på jobb på kjøpesenteret Gunerius i Oslo sentrum den skjebnesvangre dagen.

– Vi jobber i gullsmedforretningen Bjørklund inne på Gunerius. Plutselig hørte vi et smell. Det første vi tenkte var at det sikkert var skjedd en ulykke. Vi la fra oss alt av gull- og diamantringer og løp ut på gaten. Det var da vinduene eksploderte på grunn av det enorme trykket, forteller Hussein.

Shabnam Hussain (21)

Urettferdig: Mohamed Mahmoud mener den terror-siktede bør få en hardere straff.
Foto : Andrés Vargas

Når vi er på jobb, føler vi at vi skvetter av alt som skjer.

Hvordan har hendelsen påvirket deg?

Spleiset: det er viktig å beholde samholdet, mener Johanne Aasbakk.
Foto : Andrés Vargas

Når vi er på jobb, føler vi at vi skvetter av alt som skjer. Her om dagen bråstoppet en trailer rett utenfor, og da løp vi ut for å se hva som skjedde. Heldigvis har vi en snill sjef som sørget for at vi hadde det bra, og en uke senere kunne vi si at alt var på plass. Også de faste kundene våre har vist mye omtanke og spurt oss om hvordan det går.

Oppvekker: Nå vet vi at det kan skje her også, sier John Ødegaard.
Foto : Andrés Vargas

Hva synes du om den mulige strafferammen på 21 år for gjerningsmannen?

Skummelt: det føltes som om hele bygningen skulle rase, forteller Shabnam Hussain.
Foto : Andrés Vargas

Det er for lite. Jeg har jo hatt folk rundt meg som er blitt påvirket av det som skjedde. Jeg har også vært i en av begravelsene og det gjør det enda verre så jeg personlig mener han burde få en hardere straff. 21 år er for lite, spesielt med tanke på at alle vilkårene hans blir oppfylt.

John Ødegaard (71)

Hvordan har terrorangrepet påvirket deg?

Det var helt ekstremt, sånn må vi ikke ha det, men livet må jo gå videre. Jeg selv har ikke blitt berørt, men jeg synes det er fryktelig for de berørte. Spesielt synd er det med ungdommene, han skulle heller ha tatt oss gamle.

Hva synes du bør gjøres videre?

Politiet må ruste opp.

Mohamed Mahmoud (17)

Hvordan har hendelsen 22.07 påvirket deg?

Jeg kjente en av de som ble drept på Utøya. Men en av de overlevende har blitt muslim etter hendelsen, og det viser bare at det har hatt en positiv innvirkning, mot hans hensikt.

Opplever du at folk har forandret sine holdninger?

Nordmenn synes jo synd på oss. Mange trodde at det var en muslim og jeg tror det har hjulpet det ikke var det. De skjønner at det ikke er noe galt med å være muslim, og jeg er heller ikke redd for å være det.

Hva synes du om den mulige strafferammen på 21 år?

I mitt land skulle han ha fått dødsstraff. Her får han bare 21 år og det er urettferdig. Dødsstraff hadde ikke vært bra, men kanskje en dom på 50 år.

Det er fastetid nå, mobiliserer dere annerledes som følge av det som har skjedd?

Ja, vi ber og har samlinger. Nylig hadde Islam Net en samling hvor vi inviterte en ikke-muslim og hadde debatt om det som har skjedd.

Khalida Zahoor (62)

Hvordan har hendelsen 22.7. påvirket deg?

Jeg er mor til ungdommer. Da jeg så det som skjedde på TV, ble jeg redd, og tenkte at det kunne ha skjedd dem. Det er veldig synd at det påvirket så mange unge mennesker.

Opplever du at folk har forandret sine holdninger?

Norge er et bra land. Jeg har bodd her i 40 år og aldri opplevd noe lignende. Der hvor jeg er ifra, er det mye vold og det er godt å være i et så trygt land som Norge. Derfor overrasket det veldig at det kunne skje også her.
 
Johanne Aasbakk (32)

Hvordan har terrorangrepet påvirket deg?

Jeg er glad for at det var en gal mann. Tryggheten har ikke forandret seg og jeg føler at Norge ikke er truet som nasjon.

Har det forandret deg på noen måter?

Jeg føler at Norge har blitt mer spleiset og vi føler oss mer som en samlet nasjon.

Hva vil du gjøre for å opprettholde dette samholdet?

Jeg vil forandre væremåten ved å prøve å se andre, vise at man har troen på folk. Ved for eksempel å tørre å si hei, og gi et vennlig smil.