I gang med asylmarsj

Gruppen av etiopere, afghanere, iranere og kurdere samlet foran Furuset kirke i går. Asylmarsj 2011 skal føre disse papirløse flyktningene hele veien til Nidaros katedral.
Foto: asylmarsj2011.no
Etiopiske, iranske afghanske og kurdiske papirløse flyktninger går fra Oslo til Trondheim for en mer human flyktningepolitikk.
15. august kl. 11.00 startet Asylmarsj 2011 foran Stortinget, vel tre uker enn den opprinnelig skulle starte. Asylmarsjen skulle opprinnelig ha begynt 23. juli, men ble utsatt etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Flyktningene skal etter planen ankomme Trondheim 11. september, hvor marsjen skal avsluttes.
Under åpningen foran Stortinget ble det holdt apeller fra SVs ordførerkandidat Marianne Borgen, generalsekretær i Mellomkirkelig Råd Berit Hagen Agøy, leder i Rødt Turid Thomassen, leder i Unge Venstre Sveinung Rotevatn, talspersonen for forrige asylmarsj i 2007 Zahir Athari, og flere av flyktningene selv.

– I et Norge som snakker om mer åpenhet og mere demokrati så burde asylsøkere stå først i køen. For asylsøkere er Norge nemlig et av verdens mest lukkede samfunn, og de er ikke en del av det norske samfunnet. Nettopp derfor er denne marsjen så viktig, skriver Rotevatn på bloggen sin, sveinung.ungevenstre.no.
Viktig å gjøre folk oppmerksomme

Talsperson for den kurdiske gruppen, Amir Karimi, har bodd i sju år i Norge uten rett til jobb eller språkopplæring.

– Situasjonen vår er vanskelig, så det er viktig å nå ut til folk. Samtidig er det viktig at i møte med etniske nordmenn at vi blir sett på som noe annet enn bare papirløse asylsøkere, sier den iranske kurderen til utrop.no i det han og de andre deltagerne går på andredagsetappen fra Skedsmo til Jessheim.

Hva er din målsetning med å gå marsjen?

– Jeg håper selvsagt å holde ut hele veien til Trondheim, og ikke minst treffe hjelpsomme og humanistiske nordmenn. Rett og slett oppleve en annen side av Norge som jeg vet finnes, og som handler om andre ting enn flyktning- og innvandringspolitiske vedtak.

– Viktig å stå sammen

Karimi, som selv har selv flyktet fra krig og diktatur, sier det er viktig å stå sammen etter det som skjedde 22. juli.

– Krig og terror er ikke bare noe som skjer i Kurdistan, eller andre steder. Vi opplevde den selv denne dagen. Både nordmenn og utlendinger må stå sammen mot denne faren.

Går for egne rettigheter

Talsperson for den iranske gruppen, Babak Majed, påpeker overfor utrop.no. at det er første gang fire nasjoner samler seg i en slik aktiv markering for papirløses rettigheter.
– Vi marsjerer fordi vi ser det på som viktig at regjeringen rydder opp i situasjonen vi befinner oss i. Politikken slik den føres løser ingenting, sa den papirløse iraneren med åtte års fartstid i ymse asylmottak.

Majed sier han personlig henter inspirasjon i Benjamin-saken, selv om hendelsen skjedde på et tidspunkt før han flyktet til Norge.

– Jeg føler meg helt norsk og vil selvsagt på en eller annen måte bidra til det norske samfunnet på en måte. Slik jeg føler det ser ihvertfall ikke vi i gruppen vitsen med å bare sitte innelåst på et mottak. Vi må ut, være aktive og kjempe vår kamp, slik han kjempet sin.