Utdanning påvirker ektefellevalg

 
Author Recent Posts Alfredo Biamont Latest posts by Alfredo Biamont (see all) Etterlyser fokus på andre faktorer enn kultur og religion som årsaker til høy smitte - 22.04.2021 Sanitære kontrollregler styrkes i Oslo byggeplasser - 02.03.2021 Årets ERAS festival finner sted 24. og 25. august - 03.08.2019   Ny rapport fra Fafo viser at høyere […]

 

Ny rapport fra Fafo viser at høyere utdannede mennesker styrer unna arrangert ekteskap. Utdanning, levekår, religion og likestilling påvirker unges mulighet til å velge sin egen partner. Ifølge rapporten er det slik unge voksne flerkulturelle med utdanning på høyere nivå opplever mer selvbestemmelse enn de som har lavere utdanning.

– Verken det å si at religion var svært viktig, eller det å være svært religiøst aktiv hadde betydning for i hvilken grad man opplevde selvbestemmelse i partnervalg.

Top 10 til Danmark

Etter mer enn åtte år i Norge utvides konseptet til Leadership Foundation i Danmark. Top 10 er et kombinert synliggjørings- og kunnskapsutviklingsprosjekt rettet mot førstegenerasjonsinnvandrere. Lisa Cooper (bildet) er initiativtaker til prosjeket i Norge.

Lisa Cooper:
– Nesten en tiendedel av befolkningen er innvandrere. Vi er mangfoldige. Det sa Lisa Cooper, Managing Director i Leadership Foundation, under et seminar i regi av Norden i Fokus og Foreningen Norden. FOTO: Hege Kofstad
NordRegion, Daniel Rauhut:
– Norden har et rykte for å være rasistiske. Vi får derfor ikke de høyest utdannede arbeidsinnvandrerne – det toget er gått, hevdet seniorforsker i NordRegion, Daniel Rauhut.
FOTO: Hege Kofstad

Skamslått etter Facebook-diskusjon

Tina Shagufta Kornmo er talsperson for LIM.
Foto : LIM

To fremtredende medlemmer i Norwegian Defence League (NDL) i Bergen har mottatt hvert sitt trusselbrev fra en gruppe som kaller seg Antifascistisk Aksjon i Bergen. Tre maskerte menn angrep en av de som ble truet, vedkommende ble lurt av en falsk jente-profil på Facebook, offeret kom seg ut av situasjonen med skader i den ene foten. Nylig ble også en 25-åring tilknyttet NDL banket opp av en gjeng maskerte individer.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Gjenvalgt som leder

Nettverket LIM (Likestilling, integrering og Mangfold) holdt i forrige uke årsmøte i nye lokaler på Fredshuset. Tina Shagufta Kornmo, som inntil nå har vært LIMs leder, får tillit i et år til.– Jeg har følelsen av at det nye styret vil bringe nye stemmer, uttaler hun.

Offentlig skole reproduserer ulikhet

Det mener Gunnar Stavrum, sjefsredaktør i Nettavisen, å kunne lese ut av den nye rapporten “Elevers prestasjonsutvikling” fra forskningsinstituttet NIFU.

Han skriver: – Dersom du skal gjøre det godt på skolen, så hjelper det å være jente, ha forskerforeldre, gå på en skole med et moderat innslag av innvandrere (rundt ti prosent er perfekt) – altså en litt blandet middelklasseskole.

Dårligst scorer ikke-vestlige innvandrerelever som kom til Norge når de var relativt gamle – og barn av foreldre med lav utdannelse, og barn av skilte foreldre.