Verden Rundt

 
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Shwan Dler Qaradaki er Årets Olsokkunstner - 19.04.2024 FlePsy vil ha et mer inkluderende og mangfoldig psykolog-Norge - 18.04.2024 – Høyrepopulistisk tilbakeslag et reaksjon på salafisme - 17.04.2024 Vil forby nazi-uniformer Britiske anti-fascister vil forby bruk av militære uniformer fra Nazi-Tyskland […]

Vil forby nazi-uniformer

Britiske anti-fascister vil forby bruk av militære uniformer fra Nazi-Tyskland i historisk baserte rollespill om 2. verdenskrig, melder Manchester Evening News.

Kontroversen rundt nazi-uniformer, flagg og andre symboler har foregått i årevis. I Storbritannia, i motsetning til Tyskland, medfører ikke bruk av nazistiske symboler strafferettslig ansvar.

Likevel har mange aktivistgrupper uttrykt sterke motforestillinger. Nylig ble den årlige Yanks-paraden i den knøttlille landsbyen Heywood gjenstand for sterk kritikk da enkelte 2.verdenskrigsenstusiaster kledde seg i SS-uniformer, mens andre gikk i jødestjerner.

– Jeg blir kvalm og ser på dette som et overtramp i det flerkulturelle samfunnet vårt. En kan finne helt andre måter å ha rollespill om krigen på enn å henge hakekorset på bilen, sier talsmann Mark Gardner fra organisasjonen United Against Fascism til avisen.

Hinduer flykter Pakistan

Flere hundretalls pakistanske hinduer har i løpet av året reist til India for å søke om asyl i landet, melder Washington Post.

Hinduene, som ofte reiser om sommeren på et spesielt pilgrimsvisum, forteller om økende religiøs forfølgelse og diskriminering i det pakistanske samfunnet. Enkelte har blitt forsøkt tvangskonvertert, og jenter fra hindufamilier har blitt kidnappet for så å bli giftet bort til muslimske familier.

Hinduflyktningene skaper også nasjonal debatt, spesielt siden India ikke har en nasjonal lov for flyktninger.

– Hvis forfulgte hinduer ikke kan komme hit, hvor ellers skal de flykte? spør fra Prakash Javadekar, talsmann for det nasjonalistiske, indiske opposisjonspartiet BJP.

Kinarestauranter pop i Kairo

Flere steder i Al-Anzhar-kvarteret i den egyptiske stormetropolen begynner det nesten å bli like mange kinesiskspråklige som arabiske skrifttegn. Alt tilbys: fra tolker, til skomakere til restauranter.

Grunner er enkel: en storstilt innvandring av kinesere, særlig handelsfolk og studenter, skriver nettmagasinet thedailynewsegypt.com.

Studentene er som regel uyghurer, Kinas største muslimske minoritet, som reiser årlig for å studere ved det berømte universitetet som bærer samme navn som kvartalet. For disse er restaurantene en påminnelse om et hjemland de forlot mange tusen mil unna. Men også vanlige egypteres ganer begynner å venne seg til smaken av vårruller og sechuan-saus.

– Jeg syntes maten var god, og de typiske kjøttbollene var best, uttalte en av restaurantgjestene til nettstedet.

Hyllet de ”første polakkene”

En gruppe medlemmer av American Council for Polish Culture (ACPC), ledsaget av offentlige tjenestemenn og gjester, samlet seg ved inngangen til den historiske Jamestown-bosetningen for å reise et nytt historisk monument. Anledningen var å minnes og hylle de første polakkene i USA, melder Polish American Journal.

I dag har opptil 10 millioner amerikanere polsk opphav, og Chicago regnes som den største ”polske” byen utenfor Polen. I sin tale påpekte lederen for ACPC, Debbie Majka, hvor viktige polakkene har vært i USAs historie.

– Nå får vi omsider anerkjennelsen vi har ventet på lenge, uttalte hun til Polish American Journal.