Romfolket fjernes fra Vaterlandsparken

Romfolk vil ha penger for å flytte ut av leiren i Sofienbergparken og hjem til Romania. Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) vil på sin side ha leiren fjernet umiddelbart.
Foto: Geir Halvorsen
Politiet melder om rotter, avføring og smittefare. I kveld fjerner Oslo-politiet romleiren ved Vaterlandsparken. 

Fjerningen skjer etter anmodning fra beboerne i området, Lakkegata skole, Riverside ungdomsklubb og bydelsoverlegen i Gamle Oslo. De hygieniske forholdene er helt forferdelige, og det til tross for at Bymiljøetaten spyler hele området hver morgen, forteller stasjonssjefen ved Grønland Politistasjon, Kåre Stølen, til Aftenposten.

Videre sier han at det eneste politiet skal gjøre er å være til stede og gi beskjed om at det ikke er tillatt å sove i området. Hvor romfolket gjør av seg, legger ikke Stølen seg oppi.

Hvor kan vi gå?

Dette mener vi er ulovlig og ikke kan fortsette.

Mandag formiddag samlet omkring 50 personer av romfolket og representanter for organisasjonen «Folk er folk» seg utenfor Oslo Rådhus. De ønsket å få et svar på hvor romfolket kan gå.

– Vi kommer med en appell om situasjonen på Grønland, og om menneskerettigheter. Vi ønsker svar på hvor vi kan gå og hvor vi kan være, sier Nicolae Caldararu til Aftenposten.

– Ansvarsfraskrivelse

I appellen anklager de blant annet Oslo Kommune for å forsømme sin oppgave om å legge til rette for at bostedsløse og tilreisende kan finne seg et bosted, og dermed legge et stabilt grunnlag for velferd og arbeid. Videre i appellen anklages Oslo kommune for ansvarsfraskrivelse.

– Dagens fremgangsmåte, der mennesker som tilhører romfolket systematisk jages bort av myndigheter, politiet, staten og kommunen (uten dialog eller forsøk på å komme til en minnelig løsning), er en klar ansvarsfraskrivelse og stikk motsatt det hensynet som finnes i det norske lovverket. Dette mener vi er ulovlig og ikke kan fortsette.