Pengeoverføringer forteller mye om kulturen

Pakistanere gir gaver – somaliere gir hjelp

Marta Bivand Erdal ved PRIO-senteret har forsket på hvordan somaliere og pakistanere sender penger hjem.
Foto: Pressefoto: Prio
En studie i regi av Prio viser at somaliernes måte å sende penger på skiller seg fra norskpakistaneres måte.
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

Pakistanske familier som sender sønnene sine ut i verden, ser på det som en økonomisk forsikring, viser en ny norsk studie.  

– Ofte har disse familiene flere slektninger rundt om i verden, og dermed flere pengekilder. Siden de ser på det som en forsikring, er det vanlig at de sparer opp penger for reisene til de slektningene som skal ut i verden. Når den ene sønnen blir sendt ut, kan den andre overta familiens eiendom i Pakistan. På denne måten blir det en vinn-vinn-situasjon, sier forsker Marta Bivand Erdal ved PRIO-senteret.

Hun har forsket på norskpakistanernes pengeoverføringer.

Den pakistanske kulturen legger mye vekt på status.

Får status
Den pakistanske kulturen legger mye vekt på status, sier Prio-forskeren til Utrop.

Det å kunne gi gaver er en av mulighetene til å oppnå den statusen, ifølge Erdal. Hun forklarer med en historie:

– En utvandrer dro tilbake til Pakistan med mye penger og ble spurt av en slektning om en ny tv. Slektningen var ikke i nød; hadde jobb og en gammel tv. Derfor ønsket ikke vedkommende å kjøpe en ny tv til slektningen. Da ble familien hans sinte på ham. De mente han ga familien et dårlig rykte.

Flaut å få hjelp
– En kvinne jeg møtte fortalte at en bekjent av henne måtte hente pengene slektinger sendte for henne. Svigermoren skal ikke se at hun fikk dem, for hun kan tolke det som om hun ikke har det bra, ikke er fornøyd med det hun får av mannes familie. De kan ikke se at hun ikke har det bra nok, forteller forskeren.

– Det er ofte dette som er grunnen til at de som sender penger til Pakistan kaller pengene for gaver, ikke hjelp, legger hun til.

Del av et større prosjekt
Prio har i den samme studien også sett på hvordan somaliere bosatt i Norge sender penger. Somaliere er den største ikke-vestlige gruppen i Norge. Det viser forskning gjort av Jørgen Carling, som i flere år har forsket på innvandrernes pengeforsendeler. Somaliernes måte å sende penger på skiller seg fra norskpakistanernes måte.

– Somaliere overfører penger mer akutt. De som mottar dem, er ofte i nød; trenger pengene for å flykte, til mat eller helsehjelp. I Pakistan kan de planlegge mer, forklarer Bivand Erdal.

Svigermor har makta
– Når familiene i Pakistan mottar pengene er det ofte svigermoren i familien som bestemmer hva pengene skal gå til. Det henger med at de eldre har mye mer makt i familien enn de yngre.

Det er tradisjonell husholdningsstruktur i de områdene flertallet av norskpakistanere kommer fra i Punjab, og relativt vanlig i Sør-Asia generelt. Svigermødrene har ikke bare ansvaret for arbeidsoppgavene i husholdningen, men påser også at familiens anseelse er bra, forklarer forskeren.