Skrivekonkurranse tok opp våre forestillinger om "den andre"

Skrev seg til India

Mikkel Bugge vant skrivekonkurransen "I dine sko"
Foto: Oktober forlag
Pratyakash Sinha skrev seg til Norge mens forfatteren Mikkel Bugge skrev seg i motsatt retning. Begge var med i skrivekonkurransen «I dine sko».

– Det blir en rundtur fra New Delhi til Agra. Jeg har aldri vært der før og gleder meg stort, forteller Mikkel Bugge som treffer den indiske vinneren i Dehli i slutten av januar.

Skrivekonkurransen, som ble utlyst i India og Norge samtidig, har selvsagt to vinnere. De to vant henholdsvis en reise til India i 12 dager og en reise til Norge for den indiske vinneren.

– Vi mottok nærmere 500 bidrag fordelt på tre språk; norsk, hindi og engelsk, forteller initiativtakeren Mira Beckstrøm Laurantzon, som utlyste konkurransen på nettsiden indianorway.wordpress.com.

Vi mottok nærmere 500 bidrag fordelt på tre språk; norsk, hindi og engelsk.

Solid bakgrunn 

Skrivekonkurransen ble utlyst både i India og Norge.
Foto : Tove Andersson

Med novellen “Over brua og inn i byen” vant Mikkel Bugge den norske delen av konkurransen, mens Pratyakasha Sinha vant den engelsk/hindi-språklige med “That I be a gannet”. Mikkel Bugge (f. 1978) debuterte allerede i 2007 med novellesamlingen «Yttersider» og som dramatiker i 2010, mens Sinha begynte å skrive i 2006 og fikk noveller på trykk i Bhartiya Gyanpeeth i 2007. Hun er i tillegg en habil tegner/maler.

Poenget med skrivekonkurransen var å leve seg inn i en annen kultur og presentere det som en historie, et essay eller dikt. Vinnerbidragene skal gi leserne svaret på er hvordan livet et annet sted kan se ut, hvordan en dag, et år eller en time i en annens hverdag kan fortone seg og kan leses i magasinet Bokvennen, Ny Tid og Pratlilipi Bilingual Literary Journal.

Benyttes til forskning
Et utvalg av bidragene skal publiseres i en bok på norsk, hindi og engelsk og utkommer til høsten.
I tillegg skal besvarelsene bli benyttet i forbindelse med et forskningsprosjekt om våre forestillinger om «de andre». Bakgrunnen er et mastergradsprosjekt ved Universitet i Oslo. Mira Beckstrøm Laurantzon, som har studert i New Delhi og Jaipur, har samarbeidet med magasinet Pratilipi og The Caravan i India og litteraturakademiet Sahitya Akademi.

– Dette er en del av mitt mastergradsprosjekt ja, som handler om våre forestillinger om de Andre og innlevelse i den Andre, forteller Laurantzon, som studerer Sør-Asia-studier.

Foruten samarbeidspartnere i India, har Bokvennen, Ny Tid, Norsk Oversetterforening og Norla, senter for norsk litteratur i utlandet, vært involvert i prosjektet som altså har blitt mer en kulturutveksling på trykk når de to vinnerne av «I dine sko» omsider møtes «i den andres sko».

1.plass “Over brua og inn i byen” Mikkel Bugge (på trykk i Bokvennen litterære magasin)
1.plass “That I be a gannet” Pratyakasha Sinha (kommer på trykk i India)
2.plass “Velvet Road” Grishma Rao
2.plass “Bhopal” Karoline G. Torgersen (På trykk i Ny Tid i desember)
3.plass av Pushya Mitra
3.plass “I dine sko” Audun Roar Eng

Enkelte av deltagerne har lagt ut bidrag på sine egne blogger:
http://krishnamoorthi.com/2012/11/19/the-grass-is-always-greener-on-the-other-side/
http://notallmoonshine.blogspot.in/2012/10/the-cauldron-of-joy.html