Nytt om forskning

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Cooking, Time? - 14.04.2024 Informasjonskampanjer for å hindre migrasjon har liten effekt - 14.04.2024 Fitjar kommune anmeldt for påstått rasisme etter flyktningvedtak - 12.04.2024 Arabisk nettlitteratur baner vei Nettlitteraturen i araberverdenen har fått særlig stor betydning i landene med strengest sensur […]

Arabisk nettlitteratur baner vei

 
Foto : Skjermdump/alwaraq.net

Nettlitteraturen i araberverdenen har fått særlig stor betydning i landene med strengest sensur og skille mellom kjønnene, mener Nele Lenze, stipendiat ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk på Universitetet i Oslo.

 

– Temaene som går igjen, er kjærlighet, identitet og sosial endring. Bloggene generer mange kommentarer.

– Samtidig påvirker samfunnet nettlitteraturen. Regionen utvikler seg raskt, ikke bare når det gjelder økonomisk vekst og byggeaktivitet, men også innenfor kunst og litteratur, sier Lenze til forskning.no.

Tyskættet håper å bli Chiles første astronaut

 

50-årige Klaus von Storch (bildet) er pensjonert militærpilot og romfartsingeniør. Han ble født i den sør-chilenske byen Osorno, og er sønn av tyske innvandrere.

I 1979 begynte han flygerkarrieren, som blant annet tok ham til Sør-Afrika, hvor han fikk opplæring som fighterpilot. Tidlig på 90-tallet studerte han luftfartsteknologi ved University of Southern California.

 

I 2001 ble han som en av de første sør-amerikanere vurdert som aktuell kandidat til den internasjonale romfartsstasjonen, men en legesjekk satte en stopper. Til cooperativa.cl sier han likevel at han ikke vil gi opp astronautdrømmen.

Nyresykdom mest vanlig blant øst-asiatere

 
Foto : Lazarus Karamadoukis, Linmarie Ludeman og Anthony J. Williams

En studie viser at utbredelsen av nyresykdommen immunoglobulin nefropati (bildet), er høyest i Asia og Sør-Europa, og lavest blant afrikanere, skriver nettstedet asianscientist.com. 

3144 testpersoner var med i kartleggingen. Ifølge nettstedet konkluderte forskerne med at nyresykdommen var hyppigst blant øst-asiatere av

 

genetiske årsaker.

Sjøfolk sjonglerer mange kulturer

Skipsfart er den mest internasjonale av alle næringer. Mannskapet består ofte av mange nasjonaliteter som bor og jobber tett sammen.

– Av den grunn er det viktig at sjøfolk får en systematisk og grundig opplæring i kulturell forståelse, mener førstelektor Per-Einar Rosenhave ved Høgskolen i Vestfold.

– For sjømannen er det å være oppmerksom på alle disse forholdene viktig for at man skal få til en funksjonell kommunikasjon ombord, legger han til.