Lapskaus Avenue

Lille Norge i USA: 8th Avenue var en gang kjent som "Lapskaus Avenue". Her bodde størstedelen av det norske innvandrermiljøet i New York.
Foto: Karen Blumberg
Få vet kanskje at en av Norges største byer lå ca 6000 km unna Oslo, og het Brooklyn. 

— I skoletiden min hadde de fleste av oss blondt hår og blå øyne. Det var sikkert 80 prosent skandinaver her, forteller Ariene Rutuelo til Bergens Tidende.

For i Brooklyn var det i en periode bosatt 250.000 nordmenn der. Det ble feiret 17 mai, avholdt gudstjenester på norsk og det var tilgang på mer en nok av norske butikker. Alt dette skjedde rundt 8th Avenue, eller det som da ble kalt Lapskaus Avenue, skriver avisen.

Grunnen til den store utflyttingen fra Norge var at landet på det tidspunktet var preget av arbeidsløshet og fattigdom. Nå er det 17. mai-paraden i Brooklyn, som i år avholdes 19 mai, som er det eneste sporet igjen av det helnorske.

Situasjonen snudd på hodet

I 70- og 80-årene tok det derimot slutt, og det norske miljøet krympet til ingenting. Situasjonen ble snudd på hodet. USA var i økonomiske vanskeligheter, og nå var det Norge som ble rikdommens land, en endring som ikke var av det gode skal man tro norsk-amerikaneren Leif Koppen fra Fedje.

— Jeg kjenner ikke Norge igjen, forteller han til Bergens Tidende.

FAKTA

Norskamerikanere er statsborgere i USA av norsk opprinnelse. Norske immigranter slo seg ned i USA hovedsakelig i andre halvdelen av 1800-tallet og de første tiårene i det tyvende århundre, og det finnes fremdeles mange som betegner seg som nordmenn.

Ved den amerikanske folketellingen i 2000 ble det registrert 4,5 millioner som hadde norske aner (omlag 1,6 prosent av den totale amerikanske befolkning). Flertallet av norskamerikanerne er etterkommere etter norske immigranter som kom til Amerika mellom 1860 og 1920 og som slo seg ned i Midtvesten.

(kilde: wikipedia.org)