Verden Rundt

 
Foto: Thang Nguyen
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Vil fremme vitenskapelig basert antirasisme - 28.03.2024 Tradisjonell tamilsk konsert som musikkterapi - 27.03.2024 Argentinsk multikunstner fikk tildelt Ibsenprisen - 27.03.2024 – Homofile er CIA agenterTalsmenn for det høyreekstreme serbiske partiet SNP har i annonser og plakater hengt ut enkeltpersoner og organisasjoner […]

– Homofile er CIA agenter
Talsmenn for det høyreekstreme serbiske partiet SNP har i annonser og plakater hengt ut enkeltpersoner og organisasjoner de mener driver med ”undergravende og anti-serbisk virksomhet”, skriver Gay Star News.

En av de uthengte organisasjonene er homonettverket GSA (Gaj Strejt Alijansa). GSA blir anklaget for ”å stå i ledtog med amerikanske interesser og være finansiert av CIA”.

Lederen i GSA, Lazar Pavlovic, varsler søksmål for det han kaller ”spredning av feilinformasjon og grove ærekrenkelser”.

– Vi er en lovlig registert organisasjon og holder oss til serbisk lov. Vår kamp handler om vanlige serberes, og særlig LGBT-serberes, rettigheter. GSA kan ikke tåle å bli utsatt for denne type offentlig skittentøyvask, sier Pavlovic til Gay Star News.

Holder tidenes største Tết-festival
I overkant av 100.000 besøkende ventes til Garden Grove Park i byen Westminster i California når det vietnamesisk-amerikanske miljøet avholder den største Tết-festivalen (bildet) som finnes utenfor Vietnam.

Tết Nguyên Đán, mer kjent i forkortet form som Tết, er vietnamesernes nyttårsaften, den viktigste og mest populære helligdagen. I år faller Tết rundt andre helg i februar.

Feiringen i California har vært en 30-årig tradisjon, med blant annet parader, konserter og mat. Pengemangel har vært et problem ved flere anledninger, men i år stiller så å si hele miljøet opp for at man skal en nyttårsfest etter alle kunstens regler.

– Når byen ikke kan stille opp er det alltids privatpersoner eller grupper som ønsker å gi. For miljøet er denne markeringen veldig viktig, sier Nina Tran fra den vietnamesisk-amerikanske foreningen UVSA til avisen Orange County Register.

Etiopiske fotballsupportere med minoritetsflagg
Oromoer og andre etniske minoritetsgrupper benyttet sjansen til å vifte med både etiopiske og egne regionale flagg under det etiopiske landslagets åpningskamp i Afrikamesterkapet i fotball mot Zambia, melder nettstedet globalvoicesonline.org.

Etiopisk-amerikaneren Mohammed Ademo, som blogger fra eksil i USA, mener dette viser det ekte etiopiske mangfoldet.

– Siden mesterskapet går i Sør-Afrika så gjelder ikke regimets meningsdiktatur der. Etiopere, enten de er oromoer, amharere, tigrinjere, eller støtter det regjerende ERDF-regimet, har full ytringsfrihet. Hjemme i Etiopia finnes ikke denne ytringsfriheten, og dermed blir fotballen en naturlig arena for å vise sin etniske og politiske tilhørighet, sier han til globalvoicesonline.org.

Kursendring for sør-amerikanske naboer
Forholdet mellom Venezuela og Colombia har blitt betraktelig bedre som følge av fredssamtalene mellom Colombias regjering og FARC-geriljaen, skriver nettstedet infosurhoy.com.

Venezuelas nåværende leder Hugo Chavez, som for tiden er i kreftbehandling på Cuba, har instruert sin mest sannsynlige etterfølger, visepresident Nicolas Maduro, til å være en sterk pådriver for fredssamtalene.

– Jeg er optimistisk med tanke på det videre samarbeidet mellom våre to land, uttalte Colombias president Juan Manuel Santos til radiokanalen Caracol om situasjonen.