Bolivias president: – Chile må gi oss adgang til havet
Evo Morales, Bolivias statsleder, kom med kraftsalven under et internasjonalt toppmøte avholdt nylig i den chilenske hovedstaden, skriver avisen El Mercurio.
– Vi bolivianerne har aldri gitt opp tanken om kystsuverenitet, uttalte Morales under konferansen.
Chile annekterte den bolivianske kyststripen under Stillehavskrigen i 1870-årene. Morales, som i 2005 ble valgt inn som landets første president med urbefolkningsbakgrunn, har gjort spørsmålet om boliviansk adgang til Stillehavet til en av sine hjertesaker. Samtidig har dette også ført til at forholdet mellom begge land har blitt svært anstrengt.
Nylig ble også tre bolivianske soldater arrestert for grensekrenking, og venter på deportasjon fra landet.
Homofile sjokolademakere flytter fra skotsk landsby
Et homofilt engelsk par i 40-årsalderen som eier firmaet Cocoa Mountain vil nå flytte ut av landsbyen Balnakeil i Skottland. Årsaken er at de føler seg hetset av flere blant lokalbefolkningen på grunn av sin legning og nasjonalitet.
– Folk kaller oss “jævla engelske homoer”, og ber oss om å “pelle oss hjem”. Vi ser at de verbale truslene blir bare verre og verre. Folk har gått så langt at de har begynt å true med å drepe oss, sier paret til avisen The Telegraph.
Iransk ape ut i verdensrommet
Iran har gjennomført en vellykket rakettoppskyting, og har sendt en ape ut i verdensrommet, melder statlig iransk TV.
Romkapselen bærer navnet pisgham (pionér), og steg til en høyde på 120 kilometer. Både kapselen og apen skal ha kommet ned, men det er ikke sagt noe om hvor eller når.
– Testfasen er over og apene som skal sendes ut i rommet er nå i karantene, sa leder av det iranske romprogrammet, Hamid Fazeli til statlig iransk TV.
Vil ha fellesnordisk styrke
Norge åpner for å bidra til en internasjonal styrke som skal bekjempe ekstreme islamister i Nord-Afrika, skriver VG Nett.
Ifølge Forsvarsdepartementet er det mest aktuelle å sende et mindre, norsk bidrag til en planlagt EU-styrke som skal til Nord-Afrika. EU-styrken bestå av om lag 450 soldater.
– Sannsynligvis vil et eventuelt norsk bidrag bestå av offiserer med ulik bakgrunn som skal drive opplæring. Men dette er på et svært tidlig tidspunkt, så det er helt umulig å si nøyaktig hva vi skal bidra med, sier forsvarsminister Anne-Grethe Strøm Erichsen til VG Nett.