Kvoterte inn kun ni ikke-vestlige

 
Foto: Ridvan Yumlu- www.palpics.info
For et år siden sa regjeringen at kvotering ”skal” benyttes. Siden da har staten kun maktet å kvotere inn ni personer med ikke-vestlig bakgrunn.

I Aftenposten sin serie, hvor de går igjennom integreringspolitikken gjennom 20 år, har de nå gjennomgått rapporten fra de 13 statlige virksomhetene som deltar i prøveprosjektet om såkalt moderat kvotering av personer med ikke-vestlig bakgrunn. Moderat kvotering betyr at dersom to jobbsøkere er tilnærmet likt kvalifisert, og den ene har innvandrerbakgrunn, så skal vedkommende få jobb, skriver Aftenposten.no.

Ifølge tall fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) har de delene av virksomhetene som blir berørt av forsøket mer enn 5000 ansatte. Aftenposten.no skriver at til tross for dette ble kun ni personer med ikke-vestlig bakgrunn kvotert inn i statlige stillinger i fjor. Videre kommer det frem av rapporten at ni av 13 virksomheter benyttet seg ikke av kvotering i det hele tatt og at det var kun én virksomhet (Nav) som kvoterte søkere inn i fagstillinger. I tillegg kan et klart flertall av virksomhetene fortelle at de har ansatt opptil flere med ikke-vestlig bakgrunn uten å bruke kvotering.

Ulike kvoteringstiltak
Allerede i 2002 ble kvotering foreslått i en handlingsplan. 4 år seinere ble en ny handlingsplan utarbeidet, hvor det stod at kvotering skulle utredes i 2007. I 2008 ble kvotering innført som et toårig forsøk i 12 statlige virksomheter. Både midtveisevalueringen og sluttevalueringen i 2010 konkluderte med at kvotering ble lite brukt og var temmelig uegnet. Men til tross for det fortsatte forsøket i to nye år. I 2011 slo integreringsutvalget fast at kvoteringstiltaket ikke virket, men et flertall av utvalget ønsket å fortsette med det likevel. Fra og med januar 2012 har man igjen valgt å fortsette med forsøket. Forskjellen nå fra tidligere, er at kvotering skal bli brukt. Før 2012 var beskjeden at virksomhetene kunne benytte kvotering, dersom det var ønskelig. Aftenposten.no skriver at kun fire av 13 virksomheter endte opp med å gjøre det. Nå er det igjen klart for å evaluere kvoteringsprosjektet.

Overfor Aftenposten.no uttrykker Rigmor Aasrud, sjef for Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, at hun ikke er fornøyd med at kun ni ble kvotert inn. Hun ønsker seg flere. I tillegg sier hun at hun tror at kvotering er med på å bevisstgjøre virksomhetene, for eksempel ved at man går ordentlig inn i søknader som man ellers ikke ville sett så nøye på. På Aftenpostens spørsmål om Aasrud fortsatt synes kvotering er et godt virkemiddel, svarer hun:

– Ja, det er et virkemiddel vi har for å nå målet. I den nåværende situasjonen er kvotering et av flere virkemidler som må brukes.