Verden Rundt

 
Foto: International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) – Større interesse i Vesten for arabisk kunst - 01.03.2024 Halv million tyskere demonstrerte mot ytre høyre - 29.02.2024 Krigsvitner i kunsterisk samarbeidsprosjekt på Arkivet - 29.02.2024 Støttet etnisk rensingGoran Hadzic (bildet), politisk leder i den ikke-internasjonalt anerkjente utbryterrepublikken Krajina, støttet […]

Støttet etnisk rensing
Goran Hadzic (bildet), politisk leder i den ikke-internasjonalt anerkjente utbryterrepublikken Krajina, støttet etnisk rensing og samarbeidet med brutale paramilitære styrker, uttalte historikeren Christian Eriksen til nettstedet balkaninsight.com.

Uttalelsene kommer i forbindelse med krigsforbryterrettsaken mot Hadzic, som startet denne uken. Hadzic er den siste av de mest profilerte tiltalte av den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY).

– Samarbeidet med de svært brutale paramilitære styrkene til Zeljko Raznatovic (Arkan) skjedde med myndighetenes fulle velsignelse. Formålet var å utvise eller eliminere ikke-serbere for å gjøre Krajina til en del av ny serbisk-dominert stat, sier Eriksen til balkaninsight.com.

Betaler for å bli jaget av “amerikanske grensevakter”
I byen El Alberto i Mexico, kan besøkende få en spenningsopplevelse litt utenom det vanlige. For 20 amerikanske dollar får turister delta i et tre timer langt simulert eventyr, som ulovlig immigrant på vei over grensen fra Mexico til USA, skriver The Daily Mail.

“Grensekryssingen” er blitt en viktig inntektskilde for den lille byen som ligger 650 kilometer fra grensen til USA og 160 kilometer nord for Mexico City. “Vandrerne” må ut på en utfordrende fottur gjennom ulendt terreng, og gjemme seg når “vakter” skyter med løskrutt.

– Vi forsøker å øke bevisstheten rundt migrantenes vanskeligheter, sier en av arrangørene til The Daily Mail.

Forhandler om løsning i Vest-Sahara
FNs spesialutsending til Vest-Sahara har startet diskusjoner med mål om å øke internasjonal støtte til forhandlinger rettet mot å løse den langvarige konflikten, skriver FN-sambandet på sine hjemmesider.

Spesialutsendingen Christopher Ross har snakket med høytstående tjenestemenn fra USA og skal møte russiske tjenestemenn i Moskva, samt besøke Tyskland og Sveits i februar.

– Konsultasjonene har som formål å bygge opp ytterligere internasjonal støtte til Vest-Sahara forhandlingene i forberedelse til den neste runden av diskusjoner, som ventes å finne sted i mars”, sa FN-talsmann Eduardo del Buey under en nylig avholdt pressekonferanse i New York.

– Syriske flyktningekvinner i Tyrkia blir solgt
– Kvinnelige syriske flyktninger i tyrkiske leire blir solgt til rike sjeiker i arabiske land, er kraftsalven fra den tyrkiske opposisjonspolitikeren Faruq Logoglu til avisen Taraf.

– Jeg ser på dette som et grovt menneskerettsbrudd, legger han til.

Siden starten av borgerkrigen har opptil 180.000 syrere søkt tilflukt i Tyrkia. Flesteparten av disse holder til i de sørlige områdene ved grensen.