Nytt fra forskning

Ingen hovedfaktor: flesteparten av voldtekter i Norge er relasjonsvoldtekter og gjennomføres uten alkohol med i bildet, viser ny forskning.
Foto: Wikimedia Commons
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Vil fremme vitenskapelig basert antirasisme - 28.03.2024 Tradisjonell tamilsk konsert som musikkterapi - 27.03.2024 Argentinsk multikunstner fikk tildelt Ibsenprisen - 27.03.2024 Tre av fire afrikanske doktorander reiser hjemStadig flere utlendinger kommer til Norge for å ta doktorgrad. Rundt halvparten av dem […]

Tre av fire afrikanske doktorander reiser hjem
Stadig flere utlendinger kommer til Norge for å ta doktorgrad. Rundt halvparten av dem blir her i landet når de er ferdige, mens halvparten reiser ut og bruker doktorgraden sin i et annet land, viser nye tall fra NIFU.

Blant stipendiatene fra land i Afrika er det hele 78 prosent som forsvinner ut av landet etter endt stipendiatopphold.

– Om disse doktorandene forsvinner fordi de ikke lenger har oppholdstillatelse i Norge når de er ferdige, er ikke bra. I Sveits og Canada har de gode ordninger for å gi mulighet til midlertidig opphold for forskere og akademikere. Vi burde også gi dem sjansen, sier Tord Lien, stortingsrepresentant for Frp og medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen til forskning.no.

Østkantungdom snillest i klassen
Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) har kartlagt dagens hovedstadsungdom i alderen 14 til 17 år. Rapporten Ung i Oslo 2012 slår fast at østkantungdom skulker mindre, er mer hjemme, røyker og drikker mindre og begår færre kriminelle handlinger.

NOVA-forsker Tormod Øia sier det lave alkoholkonsumet også gjelder etniske nordmenn på østkanten, ikke bare muslimer.

– Vi ser blant annet at det er mindre alkohol i bydel Søndre Nordstrand, sier han til osloby.no.

Knytter Kina til Afrika
Europa blir mindre relevant for fattige land. Kina har blitt Afrikas viktigste handelspartner, blant annet takket være omfattende inn- og utvandring.

Slik argumenterer Heidi Østbø Haugen, stipendiat ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo med avhandlingen Changing markets from below; Trade and the movement of people between China and Africa.

Hun hevder at en storstilt inn- og utvandring har vært mulig fordi både Kina og diverse land i Afrika hadde en åpen holdning til migrasjon.

– Hadde Kina vært like lukket som Europa i dag, ville ikke mange av disse initiativene kommet igang. For handelen mellom Kina og Afrika så er det å flytte på seg helt essensielt, understreker hun overfor forskning.no.

Gode intro-resultater for Stange

Stange kommune har vært den tredje beste kommune i landet på kvalifisering av flyktninger som har avsluttet introduksjonsprogrammet i 2012 viser tall fra Nasjonalt introduksjonsregistrer (NIR).

Andelen flyktninger som gikk over i arbeid eller utdanning direkte etter avsluttet introduksjonsprogram i 2012 i Stange kommune er 90 prosent. Totalt avsluttet 20 deltakere introduksjonsprogrammet i 2012 i kommunen, viser tallene.