– Flyktninger må bli skattebetalere, ikke trygdemottakere

En av landets beste: Få andre kommuner er like gode som Kvinesdal på å bosette innvandrere. Nå kan de faktisk vinne den anerkjente bosettningsprisen som deles ut hvert år.
Foto: Presse: Kvinesdal Kommune
Dette har vært filosofien i Kvinesdal når de skal bosette nyankomne innvandrere. Nå har den lille bygda blitt en av 13 norske kommuner som er nominert til bosettingsprisen for 2012.
0Shares

Integrerings og Mangfoldsdirektoratet (IMDi) kårer vinneren av bosetningsprisen 2012. Prisen deles ut 11. mars. De nominerte kommunene er Bergen, Haugesund, Oslo, Molde, Tromsø, Vestvågøy, Kvinesdal, Risør, Stokke, Namsos, Drammen, Gran og Lunner.

– Kvinesdal er et lite miljø og det er lett å integrere seg her, sier Reza Qasimi til NRK.

Sammen med kona Sahra eier han den lokale bensinstasjonen Esso. Begge kom til Norge fra Afghanistan som flyktninger for 10 år siden. Nå har de bygd seg et hus og fått to barn og blitt, ifølge NRK, et verdifult innslag i bygda med 6000 innbyggere.

Jobb viktigst
Imidlertid er ikke familien Qasimi alene om å lykkes med integreringen i kommunen. Iløpet av de siste tre årene har ingen av flyktningene havnet på sosialbudsjettet i kommunen. Dette grunnet Kvinesdals arbeidstreningssatsning som går ut på å utdanne innbyggerne til jobber det er behov for.

Ved Lister videregående skole arrangeres det spesielle kurs i helsefag for flyktninger og fremmedspråklige elever. Målet er det samme: Flere i jobb, færre på trygd.

– Lister trenger mange helsearbeidere i tiden som kommer, så jeg tror ikke de vil ha problemer med å skaffe seg jobb i det hele tatt, sier Mariann Thiessen, leder for Karriere Lister til NRK.

Ordfører: en berikelse
Ordfører Odd Omland omfavner kommunens nye innbyggere.

– Vi får økt bosetting og flere innbyggere, noe som gir flere penger i kassen i forhold til statlige rammeoverføringer. I tillegg blir flyktningene en viktig del av Kvinesdal kommune, både innen kultur og på andre områder, så de er en berikelse for kommunen, sier Omland til NRK.