Hashtag ga tv-jobb

Tabuknuseren

Abubakar Hussain har skrevet bok. Det ble en lærerik opplevelse for vår skribent
Foto: Alejandro Decap
Lørenskog-gutten Abubakar Hussain skal denne høst lage tabu-TV på NRKs nye nettsatsing. Det kan bli høstens store snakkis, skal vi tro programmet som Utrop har fått smakebiter fra.

Utrop treffer Hussain i det han er på vei ut fra NRKs høstlansering. 26-åringen fra Lørenskog har i sensommeren laget pilotepisode på nett-tv-serien Tabu med Abu, et talkshow som ifølge han selv blir preget av politisk ukorrekthet ispedd samfunnssatire.

– Hovedvekten blir likevel på det humoristiske, forsikrer han.

Hussain ble landskjent i vår etter sitt nå berømte hashtags-utspill på Twitter. En politikontroll i mars 2013 ble én for mye. Men istedenfor vrede valgte han en humoristisk vri på det hele, gjennom hashtagen #Hvisjegvarhvit på det populære sosiale nettverket.

Vi ønsker oss gjester som kan ta opp vanskelige temaer gjennom humor og samfunnssatire.

– Folk skrev om sine egne opplevelser, noe som gjorde at man fikk blandet det morsomme og det reflekterende.

– Tok helt av
Hashtagen ble en snakkis på sosiale medier, og i offentligheten. Siden gikk det slag i slag. Et innlegg på Dagbladets debattsider førte til at NRK ringte for å få et møte.

– Ting gikk såpass bra at vi diskuterte konsepter og mulige samarbeidsplaner. NRK fortalte om sine planer med å styrke satsingen sin på nett-tv, og jeg hadde mine ideer. Tabu med Abu ble resultatet.

Føler seg norsk, tross alt
Hussains familie kom til Norge fra Pakistan på 70-tallet. Selv er han født her, har levd hele livet på Lørenskog, og jobbet fast som butikksjef på Oslo City i en årrekke. Likevel har de stadige politikontrollene vært en påminnelse om en annerledeshet som han ikke kjenner seg igjen i.

– Jeg er norsk, på min måte. Og selv om jeg ikke ser på meg selv som utlending, så var det jo slik at jeg ble stoppet sånn uten videre opptil en gang i måneden. Jeg opplevde blant annet en gang at jeg ble sjekket mens mine hvite norske kompiser fikk være i fred, påpeker han.

Se på mennesket
At han hadde en rolle i tv-serien Taxi var en fordel i kampen om få gjennomslag for Tabu med Abu. Eller?

– Taxi var på en måte veldig norsk-pakistansk. Som utlending, og særlig pakistaner, får du ofte spesielle typer roller, man blir “typecastet”. Ser du noen gang “oss” som leger i en tv-serie, i en rolle som faktisk er langt mer representativt for pakistanske innvandrere og deres etterkommere? Nei, for “vi” får bare rolle som gangstere eller lignende.

– Er Tabu med Abu et slags opprør mot den typecastede pakistaneren vi kjenner fra film og tv?

– Jeg ønsker at folk skal sitte igjen med et inntrykk om at “vi” er som folk flest. At “vi” ikke er gretne, eller ikke kan snakke om visse ting. Folk skal se på mennesket bak hudfargen. Tabu med Abu blir et “norsk” talkshow med samfunnsaktuelle gjester, ikke et program med fokus på andregenerasjonsinnvandreren.

Venter seg reaksjoner
Hussain har videregående som siste gjennomførte utdanning, men skriveglede i massevis. Han har tidligere sendt inn flere kommentarartikler til ulike riksdekkende aviser. Men til høsten, nærmere bestemt 7. oktober, er det nett-tv han skal konse på. For da går første episode av til sammen 15.

– Siden jeg ikke har formell journalistutdanning, får jeg ekstraopplæring hos NRK. Heldigvis har jeg beholdt mesteparten av den kreative kontrollen, noe som gjør at jeg får friere tøyler til å utvikle programmet, og til å nå frem til det publikummet jeg mener er mest relevant.

– Hva slags reaksjoner forventer du?

– Egentlig det meste. Poenget er å ha et show med mest mulig spennvidde i gjester, og hvor det skal kunne gå an å ta opp ting som andre ikke tør å ta opp. 

– Vil du f. eks. invitere gjester fra SIAN, Norwegian Defence League eller Profetens Ummah?

– Vi ønsker oss alle som har en mening, og som kan ta opp ulike vanskelige temaer gjennom humor og samfunnssatire, smiler 26-åringen.

Navn: Abubakar Hussain
Alder:
26 år
Yrke:  
Skuespiller og butikksjef
Aktuell med:
Blir programleder på talkshowet Tabu med Abu på NRK Nett-TV til høsten
Positive sider: Får høre at jeg smiler mye, har god humor og er hyggelig mot de fleste.
Negative sider: Er sta og hater å tape. Ellers kommer jeg ikke på en tredje.
Hvilke tre personer ville du tatt med til middag? Siv Jensen, Mullah Krekar og Ulrik Imtiaz Rolfsen. Hadde vært kult å se hvor den diskusjonen hadde havnet.