Seksuelle minoriteter kan få rettigheter i Tyrkias grunnlov

Illustrasjonsbilde: En parade-fotgjenger ropte stolt ut om LHBTs rettigheter i den Tyrkiske Grunnloven under World Pride London 2012. Året etter vedtas lovforslaget som beskytter flerseksuelle minoriteter.

Tyrkia og Albania er de eneste landene med muslimsk majoritet som beskytter seksuelle minoriteter. I Tyrkias grunnlovskomité var det enighet om at seksuell orientering bør legges til som en del av et nytt utkast i grunnloven, skriver geystarnews.com.

Inkludering av seksuelle minoriteter vil forenkle landets inntreden i EU.

Har bakgrunn i en drapssak
Det var det pro-kurdiske Freds og Demokrati partiet (BDP) og Nationalist Movement Party (MHP) som promoterte arbeidet med å legge til seksuell orientering til utkastet.

Diskriminering på grunnlag av seksuell orientering har fått stor oppmerksomhet i landet som følge av en drapssak i den kurdiske provinsen Diyarbakir, der en far drepte sin 17-år gamle homofile sønn. Familien har kurdisk opphav.

Homofili spesifiseres
Homoseksualitet ble bare spesifisert til i grunnlovens veiledning. Den skal fungere som en bruksanvisning for jurister som et eksempel på anvendelsesområde.

Kun varamedlemmer fra det regjerende islamske Rettferds- og utviklingspartiet (AKP) var kritiske til klausulen. De frykter den innskrenkende tilleggsbestemmelsen vil føre til mistolkning av lovforslaget.

Positive resultater
Klausulen førte til henleggelse av hodeplaggforbudet på offentlige arbeidsplasser. Resultatet av klausulen har ført til positiv utvikling for muslimske kvinners rett til å bære skaut på statlige arbeidsplasser. Forbudet mot å bære religionspreget hodeplagg er henlagt.

Skeptisk til forslaget
Tyrkias LHBTs (lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle) rettighetsforkjempere mener at ordet ikke vil bestå i den endelige versjonen av lovforslagets veiledning. Gruppen mener også det ikke utgjør en stor effekt dersom homofili brukes i veiledningen.

– Lovendringen er bare et forslag. Det kan bli tatt bort, sier talsmannen.

En av gruppens talspersoner baserer skepsisen sin i at det er mange fordommer mot homofile og transseksuelle i Tyrkia. Han finner det vanskelig å tro at hatkriminalitet plutselig skal endre retning.