Drev med minoritetspolitikk allerede rundt 1900

Norges første minoritetspolitiker

 
Foto: isaksaba.no
Hundre år før Afshan Rafiq, Abid Q. Raja og andre politikere med ikke-etnisk norsk familiebakgrunn sto Isak Saba på for samenes sak.

Isak Mikal (Mikkel) Saba ble født 15. november 1875 i Nesseby, som nest yngst i en søskenflokk på sju. Hans far var handelsmann deler av året på Latnæringen i Nesseby kommune, og i tillegg var husdyrhold og fiske deres næring. Familien Saba bodde i Reppen på sørsiden av Varangerfjorden, i Nesseby kommune. 

Etter at Saba ble konfirmert begynte han på lærerskole i Tromsø i 1898, der han hadde friplass. Han arbeidet en periode som lærer i Lebesby, og tok også middelskoleeksamen i Kristiania i 1900. 1902-1903 leste han til artium i Tromsø. Hans ønske var å studere teologi, men økonomisk lot ikke dette seg gjøre.

Første same på Tinget
Sabas politiske karriere begynte i Nesseby, hvor han satt i herredsstyret i flere perioder for det sosialistiske parti, var viseordfører 1907-1910 og ordfører 1914-1915. I 1906 ble han valgt inn på Stortinget som representant for øst Finnmark. Han representerte det sosialistiske parti. Han er den første same som er valgt inn på Stortinget.

Forsker ved NIBR, Norsk institutt for by- og regionsforskning, påpeker Sabas inntreden i norsk politikk som relevant for norsk politisk historie i et leserinnlegg i Aftenposten.

– Til stadighet ser vi at en første politiker i sitt verv med litt mørkere hud gjennomsnittet antas å måtte være den første fra minoritetene. Har norske journalister glemt at det alltid har vært minoriteter i Norge? spør han retorisk i innlegget.