Verden Rundt

 
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Shwan Dler Qaradaki er Årets Olsokkunstner - 19.04.2024 FlePsy vil ha et mer inkluderende og mangfoldig psykolog-Norge - 18.04.2024 – Høyrepopulistisk tilbakeslag et reaksjon på salafisme - 17.04.2024 Tyrkia dømt til å betale erstatning til gresk-kypriotere Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg […]

Tyrkia dømt til å betale erstatning til gresk-kypriotere

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMK) har dømt Tyrkia til å betale 90 millioner euro i erstatning (720 millioner kroner) for brudd på menneskerettighetene under okkupasjonen av Nord-Kypros, melder NTB.

Dommen følger en 13 år gammal avgjørelse hvor Tyrkia ble funnet skyldig i å ha brutt rettighetene til gresk-kypriotene etter at tyrkiske tropper invaderte norddelen av øya i 1974. I dag er det kun Tyrkia som godkjenner den tyrkisk-kypriotiske selverklærte staten i nord som selvstendig enhet.

Jakter på røttene igjen

For femte år på rad drar TV Norge på tur med 12 norsk-amerikanere for en runde av realityprogrammet Alt for Norge, melder siste.no.

I programmet, som tar med deltakerne rundt om i Norge, konkurreres det om hvem som er “norskest”. Vinneren får et møte med sine norske slektninger.

Alt for Norge er tuftet på ekte kjærlighet til Norge, og deltakerne har en genuin motivasjon for å finne ut mer om sine norske røtter. Dessuten er amerikanerne utrolig lite selvhøytidelige og byr på seg selv, og sånne folk blir man lett glad i, sier programleder Henriette Bruusgaard til siste.no.

– Nektet å ta imot hjelp

Nigerias president Goodluck Jonathan har fått massiv kritikk for måten han har håndtert saken om de kidnappede jentene. Over én måned har gått siden nær 300 skolejenter ble kidnappet av terrorgruppen Boko Haram.

Nye opplysninger fra nyhetsbyrået Associated Press viser at både Storbritannia og USA tilbød hjelp et par dager etter kidnappingen fant sted.

I et intervju med ABCs «This Week» advarte USAs forsvarsminister, Chuck Hagel, om at det kommer til å bli svært vanskelig å finne de savnede jentene.

– Vi kommer til å gi hver ressurs vi har mulighet til å bruke, for å hjelpe den nigerianske regjeringen.

Japan bygger omstridt militærstasjon

Forholdet mellom Japan og Kina har lenge vært spent på grunn av striden om det lille, ubebodde øyområdet Senkaku i Østkinahavet og ressursene rundt. Nå har Japan trappet opp det militære nærværet i regionen med å bygge en ny radarstasjon og utplassere 100 soldater.

Senkaku-øyene holdes av Japan, men Kina gjør også krav på dem.

– Vi er fast bestemt på å beskytte Yonaguni-øya, som er en dyrebar del av det japansk territorium, sier Japans forsvarsminister Itsunori Onodera til nyhetsbyrået Reuters.