Papirløs etter politirot

Politiet vet ikke om Delnia leverte inn papirene sine til dem i 2008. Det som er sikkert er at hun i dag lever som en papirløs ungdom i Norge.
Foto: Søren Storm Hansen
22 år gamle Delnia Hasannia har opphold i Norge, men får ikke pass fordi politiet rotet bort ID papirene hun leverte inn.
0Shares

Identifikasjonspapirene hennes er sporløst forsvunnet siden Delnia kom sammen med moren sin til Norge i 2008, skriver VG.

– Jeg kan ikke bevise hvem jeg er, og det skaper mange problemer. Jeg får ikke pass og kan ikke reise ut av landet, jeg har ingen legitimasjon hvis noen ber meg om det. Heller ikke lov til å opprette bankkonto, få studiestipend eller ta sertifikat – for å nevne noe, sier Delnia til NRK.

Null kopi av dokumenter
Foreldrene til Delnia drev med politisk, regimekritisk aktivitet i Iran og måtte flykte. Til NRK forteller hun at de leverte både ID-papirer og fødselsattest til politiet i Fredrikstad etter at hun og moren kom til Norge.

– Vi leverte nasjonale identifikasjonspapirer fra hjemlandet, både fødselsattest og det originale ID-kortet. Nå har man mistet alle papirer, og ingen tar ansvar for hvor de er, sier 22-åringen til NRK.

Også i rapporten fra Politiets utlendingsenhet (PU) står det at  at Delnia og moren hadde vært i besittelse av ekte nasjonale ID-kort, og at de skulle ettersendes fra politiet i Fredrikstad, melder NRK.

Velkjent problemstilling
Generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå, sier til NRK at de er kjent med flere tilfeller av bortkomne dokumenter.

– Det er dessverre ikke første gang vi hører slike historier, det har vært en del tilfeller. Vi har ikke ført noen statistikk over det, men vi har tatt det opp med politiet og med Sivilombudsmannen, sier Austenå til NRK.