Uttransportert islam-kritiker i livsfare

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Imran Firasat, som ble deportert ut av Norge tidligere i sommer, risikerer livet om han sendes tilbake fra Spania til enten opprinnelseslandet Pakistan eller Indonesia.

Firasat (bildet) er en pakistansk islam-kritiker som fikk oppholdstillatelse i Spania i åtte år. Etter at han laget en svært kritisk karikaturfilm om profeten Muhammed ble hans oppholdstillatelse trukket tilbake, skriver Dagen.

8. juli kom han til Norge og søkte asyl. Etter kort tid ble han varetektsfengslet, fordi utlendingsmyndighetene fryktet at han ville unndra seg en eventuell utvisning fra Norge. I slutten av måneden ble han deportert ut av Norge tilbake til Spania.

Frykter Indonesia
Firasat frykter, ifølge hans norske støttespillere, at Spania skal sende han til et muslimsk land.

– Vi arbeider med å forhindre en eventuell videreutsending. Nå må vi vente på neste møte i retten, forklarer islamkritikerens advokat, Alexandr Voronyuk, til Dagen.

I sin blogg foklarer Firasat hvordan påtalemyndighetene i Spania tiltalte ham for hatkriminalitet etter at han gav ut filmen The Innocent Prophet. Etter at tiltalen ble avvist av domstolen tok påtalemyndigheten opp igjen en anklage fra indonesiske myndigheter. I Indonesia er Firasat nemlig tiltalt for drap, en tiltale han avviser som falsk og konspiratorisk.

Handler om en manns rettsikkerhet
Ann Margrit Austenå, styremedlem i PEN, den norske avdelingen av verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, sier saken handler om enkeltpersoners rettssikkerhet og Europas evne til å ta vare på ytringsfriheten.

– Urimelige påstander må gjendrives og debatteres, og er det ulovlige ytringer må det tas hånd om at av rettssystemet, sier hun til Dagen.

KrFs stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide sier norske myndigheter har et ansvar for å sikre at rettssikkerheten til asylsøkere ivaretas når de sendes ut etter Dublin-avtalen.

– Vi kan ikke være bekjent med at en person som vi deporterer sendes tilbake til sitt opprinnelsesland når det er fare for liv og helse, sier Krf-politikeren til Dagen.