Ultranasjonalister protesterte mot blandet ekteskap

 
Foto: Skjermdump/dailymail.co.uk
Jødiske Maral Malka (23) og muslimske Mahmoud Mansour (26) ville feire kjærligheten, mens høyreekstreme israelere raste mot ekteskapet.

Begge fikk sist helg erfare hvor tøft det er å være et blandet ektepar i dagens konfliktpregede Israel. For mens Malka og Mansour (bildefaksimilet) skulle gifte seg muslimsk, sto sympatisører fra den høyreekstreme gruppen Lehava utenfor festlokalet og protesterte mot giftemålet, skriver Klassekampen.

I forkant av Malkas og Mansours bryllup har mobiliserte Lehava sterkt til protester.

«Vær så snill kom med positiv energi, og ta med høyttalere og horn. Vi vil be vår søster om å dra hjem igjen sammen med oss, til det jødiske folket som venter på henne», var oppfordringen de gikk ut med, ifølge Wikipedia.

Ut mot blanding
Lehavas fremste mål er, ifølge Klassekampen, å hindre ekteskap mellom jødiske kvinner og ikke-jødiske menn. Gruppen fører kampanjer for å “redde Israels døtre” og har også aksjonert for å presse jøder til ikke å leie ut husrom til palestinere og mot felles strandbading.

Stipendiat og midtøstenekspert ved Universitetet i Oslo, Marte Heian-Engdal, sier til Klassekampen at arabiske israelere er under hardt press, og at det er blitt tøffere å være arabisk statsborger i landet.

– Rasismen som har vært der hele tida blomstrer opp i krigstider. Israel er et land bestående av folk med svært mange ulike bakgrunner og er også et svært hierarkisk samfunn, hvor de arabiske israelerne befinner seg langt nede.

“Småekstremistene” skaper mer konflikt
Hun synes det er tragisk at en ytterliggående gruppe som Lehava kan skape så mye uro.

– Et av problemene i denne konflikten at den er fylt til randen av stadig mer ekstreme smågrupper som bare ønsker å skape mer konflikt.