Debatt

Mord i religionens navn

En syrisk flyktning holder sitt fire uker gamle barn i armene i Jorden på en klinikk i nærheten av flyktningleiren Zaatari. – Vi mistet hjemmet vårt da det ble bombet mens jeg og mine to barn var hjemme. Broren min ble drept, sier kvinnen. Mennesker som reiser til Syria og Irak for å støtte ekstremistene, handler mot islam, mener innsenderen
Foto: UK Department for International Development
Opprørerne i Syria og Irak, som påstår at de skal opprette en "islamsk stat", handler mot islamsk lære. Muslimer over hele verden må stå opp mot dem, skriver Shaista Yilmaz i dette innlegget. 
0Shares
Latest posts by Shaista Yilmaz (see all)

Den siste tiden har borgerkrigen og ødeleggelsene i Syria preget nyhetsbildet. Ifølge flyktninghjelpen er mer enn 6,5 millioner mennesker på flukt inne i Syria. Over 100 000 mennesker er drept til nå, melder FN. Om lag 40 prosent av befolkningen trenger akutt humanitær hjelp som følge av borgerkrigen.

Midt oppe i dette har ISIL (også kjent som IS) satt som sitt primære mål å utføre jihad i Syria. Er virkelig deres handlinger og mål i samsvar med islams sanne lære eller profeten Muhammads skikk og sedvane?

Den største jihad
Profeten Muhammad ble spurt om hva som er den største jihad. Her var svaret utvetydig: ”Den mot en selv, er den største jihad.” Dvs at man anstrenger seg mot onde tilbøyeligheter i en selv og forsøker å bli et bedre menneske moralsk sett. Man trenger ikke å dra noe sted for å utføre denne jihad – verken til Syria eller andre steder.

Koranen snakker også om hvor mye et menneskets liv er verd: ”…den som dreper et menneske…skal det være som han har drept hele menneskeheten ” (5:33)

Det ser ut til at Syria-krigerne glemmer dette essensielle verset.

Forsvarskrig
Krigene som ble utført på profeten Muhammads tid var kun forsvarskriger. De tok sted etter 13 år med forfølgelser og boikott mot muslimene. Koranen sier at det er lov å forsvare seg: ”Tillatelse til å kjempe gis dem, mot hvem det kjempes, fordi de har lidd urett…” (22:40) Her må man spørre; dere som velger å dra til Syria for å kjempe – er dere angriperne eller forsvarere? Er dere forfulgt, eller forfølger dere?

Dessuten setter islam tydelige regler når man først går så langt som å utføre en forsvarskrig: ta ansvar for andres eiendom, også de som besitter en annen tro, utfør ikke bakholdsangrep, ikke ta livet til kvinner og barn osv. Har Syria-krigerne glemt sin tro?

Ikke islam
Koranen snakker videre om ”…det er ikke tvang i religionen…” (2:257) Gud sier i Koranen at det er kun Han alene som kan vende hjerter mot islam, hvordan mener da ISIL at de kan gjøre det med sine bomber?

Det er viktig å sette seg inn i sin egen tro før man høylytt erklærer hva man står for. ISILs handlinger er langt fra hva islam mener en muslim skal gjøre.

Det er på tide at alle muslimer våkner opp og tar avstand fra barbariske og forferdlige handlinger som rettferdiggjøres i islams navn. Det har ingenting med islam å gjøre!