Notiser lettnorsk

 
Foto: Nancy Bundt
Author Recent Posts Alfredo Biamont Latest posts by Alfredo Biamont (see all) Etterlyser fokus på andre faktorer enn kultur og religion som årsaker til høy smitte - 22.04.2021 Sanitære kontrollregler styrkes i Oslo byggeplasser - 02.03.2021 Årets ERAS festival finner sted 24. og 25. august - 03.08.2019 Kronprinsen hedret forbilder Kronprins Haakon var med da […]

Kronprinsen hedret forbilder

Kronprins Haakon var med da Top10s hadde jubileum i Oslo Rådhus i mai. Top10 er en kåring for innvandrere. De gir ut priser hvert år. Det er innvandrere som har fått en god jobb i Norge som får prisen. Det er f eks  innvandrere som starter sitt eget firma, leder en stor bedrift, eller jobber på universitetet som får prisen.

Lisa Cooper leder Top 10. – Vi er et prosjekt som fremmer av førstegenerasjonen. Det er de som har kommet til Norge som voksne, det vil si 16 år og oppover. Disse menneskene har en del erfaringer og opplevelser som andre ikke har. De har hatt språklige, kulturelle og andre utfordringer i Norge. Det gjør reisen deres lærerik og interessant for de fleste.

Innvandrere får strengere straff

De som har drep sin kone eller mann, får rundt 12 til 15 års fengsel. Men innvandrere som har gjort det samme, får 15–16 år, eller mer. Det forteller jurist Nasim Karim til NRK.

Hun har studert og skrevet om saken. Hun har sett på 112 drapssaker.

Hun har funnet ut at minoritetsmenn kan få strengere straff når retten tror at ære er motivet. Det gjelder også i saker som handler om samlivsbrudd eller barnefordeling.

– Lovgiver har kommet med uttalelser om at æreskriminalitet skal straffes strengere. Men domstolen har ingen definisjon av hva æreskriminalitet er, forklarer Karim. Dette åpner for at domstolene kan tolke et drap som æresdrap uten at det er det, mener hun.

EU vil stoppe flyktninger på vei fra Tyrkia til Hellas
Fabrice Leggeri er leder for Frontex. Det er EUs kontor for grensekontroll. Frontex vil ha sterkere operasjoner for å stoppe flyktinger på vei til Europa via Tyrkia.

Ifølge Leggeri skal flyktingstrømmen via Tyrkia ha økt, noe som skaper et press i Middelhavet mellom Tyrkia og Hellas.

Mange hundre flytninger døde utenfor Italia kyst i april. Derfor har EU hatt møter om flyktningene. De har bestemt å tredoble budsjettet for de nye operasjonene Triton (Italia) og Poseidon (Hellas), skriver avisen Hürriyet.

Ifølge avisen vil EU samarbeid mer med tyrkiske myndigheter om situasjonen i Syria og Irak. Flere eksperter skal hente informasjon om flyktningstrømmen og jobbe tettere sammen med lokale myndigheter.

Hjelpearbeidere: – Rohingya-folket utsettes for folkemord

Hjelpearbeiderne Øyvind Løvrød og Steve Gumaer kommer hjem med triste historier om rohingyaene i Thailand og Malaysia.

I ti dager har de to hjelpearbeiderne fra Partners Norge reist langs kysten av Malaysia, Thailand, Indonesia og Myanmar for å finne og hjelpe rohingya-flyktninger.

Det kommer dramatiske historier om rohingya-flyktninger som driver rundt i små båter på havet. Men folk har også funnet 139 massegraver på grensen mellom Malaysia og Thailand.

– Jeg er dypt bekymret over gravene og leirene som er funnet på malaysisk jord. Vi skal finne de skyldige, tvitret statsminister Najib Razak mandag.

Løvrød er ikke i tvil om at det er rohingya-flyktninger som ligger i massegravene som malaysiske myndigheter har funnet.