Gir papirløse og flyktninger husly og utdanning

Teamet bak initiativet "Flüchlinge Willkommen" (Flyktninger velkommen) har klart å få et flere titalls personer fra alle verdenshjørner som har flyktet til Tyskland og Østerrike bosatt i private hjem (f.v: Golde Ebding, Mareike Geiling og Jonas Kakoschke).
Foto: refugees-welcome.net
Vanlige tyskere stiller opp med egne private initiativ der myndighetene svikter.

– Før pleide jeg å bo forskjellige steder. Mye hos Caritasstiftelsen, på gata og på T-banestasjoner. Nå føler jeg meg veldig heldig som får bo hjemme hos Jonas og Mareike, sier flyktningen Bakari til NRK.

Siden desember i fjor har Bakari, som kom til Tyskland fra Mali, bodd hjemme hos ekteparet Jonas Kakoschke og Mareike Geiling i Berlin.

En måned tidligere hadde paret startet initiativet Flyktninger velkommen!, som formidler kontakt mellom asylsøkere og vertsfamilier. Så langt har over 800 bokollektiv og vertsfamilier meldt sin interesse. 

– Vi har fått søsterorganisasjoner flere steder. Nå er vi over hele Tyskland og i Østerrike har vi bosatt åtte asylsøkere i bofellesskap. Vi får stadig nye henvendelser fra folk som lurer på hvordan de kan bidra. På nettsidene våre har vi lansert ulike alternativer for det, sier Kakoschke til NRK.

Vil starte universitet for papirløse
Et annet sted i Berlin jobber en gjeng med lignende problematikk. Wings university vil nemlig tilby utdanning til flyktninger, asylsøkere og migranter som ikke får tilgang til vanlige universiteter fordi de ikke har papirene i orden.

Initiativtaker Markus Kressler fikk ideen da han jobbet som frivillig på et asylmottak og så at de fleste asylsøkerne ikke hadde noe å gjøre.

– Et initiativ som Wings University er egentlig overmodent. Traumatiserte mennesker på flukt kommer til landet vårt og det er spesielt viktig at flyktninger blir integrert slik at de får et perspektiv i livet og slik at arbeidskraften deres kan brukes til noe fornuftig, sier Kressler.