Snakket om problemer med barnevernet

Lokalpolitikerne på plass under folkemøtet: (f.v) Aps Raymond Johansen, Høyres Grethe Horntvedt og SVs Siavash Sangtarash.
Foto: Claudio Castello
I juni var det folkemøte om barnevernet og innvandrere. Tre lokalpolitikere fikk høre om hva barnevernet hadde gjort med noen familier. Alle politikerne var enige om at de problemene mellom innvandrere og barnevernet må løses. 

Noen innvandrere har problemer med barnevernet. De mener at de barnevernet ikke forstår dem. Barnevernet mener også noen ganger at foreldre må lære mer om å være forelder i Norge. Det er mange kulturelle misforståelser mellom innvandrere og barnevernet. Det var mange innvandrere på møtet i Bredtvedt kirke. Flere fortalte at de hadde hatt problemer med det norske barnevernet.

Det var Caritas og Kirkens Bymisjon som hadde lagd møtet.

– Vi har mange problemer. Ett problem er hvordan barnevernet er organisert. Ett annet er hvordan barnevernet snakker med mennesker og hva de gjør. Et tredje problem er at mange ikke stoler på barnevernet. Vi har dette møtet fordi det er viktig at folk får delt sine tanker med dem som bestemmer. Det er viktig at innvandrere hører  hva politikerne svarer på spørsmål om barnevernet, sa Alexander Golding, innenlandsleder i Caritas.

Rettsikkerheten i barnevernssaker må bli bedre, mener advokat Ragnhild Torgersen.
Foto : Claudio Castello

Dårlig rettsikkerhet
Advokat Ragnhild Torgersen har jobbet med  mange barnevernssaker. Hun mener det er mange problemer med  barnevernet.

– Barnevernet er ikke flinke nok til å hente inn fakta. De gjør ikke jobben slik som politiet gjør når de skal løse en sak. Derfor kan det bli problemer. Barnevernet klarer ikke alltid å finne riktig informasjon om familiene, sa hun.

Hun mener løsningen i å opprette et eget statlig organ som tar for seg slike saker.

– Vi trenger nytt barnevern, som bruker loven som alle andre. De ansatte må vite mye mer om loven.

Vil hjelpe
Raymond Johansen er i Arbeiderpartiet. Han var en av de tre politikerne på møtet. Han var rystet over flere av historiene.

– Det er uakseptabelt at familiene ikke har bedre rettssikkerhet, sa han.

Generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg i Caritas Norge mente Barnevernet gjør mye bra for barn.

– Det er et problem at folk ikke stoler barnevernet. Det må barnevernet jobbe for at de skal begynne med, men også alle vi andre må hjelpe barnevernet og fortelle om det gode de gjør, sa hun.

Dette tar tid
Vil dere gå inn for et “nytt barnevern”?

– Vi er klar til diskusjon i partiet. Men vi vet at en slik politisk prosess tar tid og alle partiene må tenke mye før vi kan begynne med en så stor forandring, sa SVs Siavash Sangtarash til utrop.no.