– Takk og farvel

Elin Grelsson Almestad på et tidspunkt da hun fremdeles var fornøyd med avisen hun skrev for: På bokmessen i Gøteborg i 2011
Foto: Wikimedia Commons
Svensk kommentator sa opp jobben på grunn av måten avisen hun jobbet for, håndterte redaktørjobben generelt og dekningen av flyktningspørsmålet spesielt.

 

Mailen skribent Elin Grelsson Almestad sendte sine arbeidsgivere da hun sa opp, har hun lagt ut på bloggen sin.

Hun skriver blant annet dette:

– Jeg har skrevet for Göteborgs-Postens kulturside i over fem år. Vært en av de mest trofaste skribentene, med kronikker hver uke. (…) Jeg vikarierte i flere perioder, var på huset og ble kjent med redaksjonen. Jeg har hatt fantastiske år med Göteborgs-Posten.

Etter hvert begynte imidlertid redaksjonen å forandre sine arbeidsmetoder, forteller hun.
– Fra å ha vært en oppdragsgiver som leste tekster nøye og ga utførlige tilbakemeldinger fra redaktøren, har redaktørrollen helt uteblitt det siste året. Tekster plukkes ut og publiseres bare. Det er ikke medarbeidernes feil, de gjør alt det de kan med de ressurser som er igjen, men tiden strekker ikke til. Man kan ikke skjære ned bemanningen slik Stampen (et mediekonsern, red.anm) har gjort og tro at kvaliteten kommer til å være den samme.
Hun slår fast at Göteborgs-Posten er i krise. Avisen fikk for ikke lenge siden ny redaksjonsledelse og plutselig var flyktninger og innvandrere blitt et langt viktigere tema for avisen enn før.
– I løpet av sommeren har tekster om temaet migrasjon, flyktningpolitikk og EU-migranter kommet opp i en fjerdedel av samtlige tekster. Nesten alle tar til orde for mer restriktiv innvandring og såkalte “reduserte volum”, er sterkt kritiske til den nåværende innvandringspolitikken, og personer som ikke er enig i virkelighetsbeskrivelsen anses å “skjønnmale virkeligheten og være “moralsk forkastelige”. Budskapet som gang på gang hamres inn, er at de endest som motsetter seg virkelighetsbeskrivelsen i avisens lederartikler, der innvandringen er en stor trussel mot samfunnet, er en virkelighetsfjerne samfunnselite som vil oppdra folket.
Hun slår ironisk fast at Stampen og Göteborgs-Postens ledelse har all grunn til å være fornøyde.
– Fra å ha liberale lederskribenter med lokale innslag og lav klikkbarhet har GPs lederartikler blitt en snakkis. Annonseinntektene har økt og de rasistiske nettsidene hyller dem, mens venstresiden raser. Endelig skjer det noe. Det er et medieforetak jeg ikke vil sende tekstene mine til, skriver hun.
Les teksten til Elin Grelsson Almestad på: http://elinalmestad.se/
Fakta:

Elin Grelsson Almestad (32): svensk forfatter, frilansskribent, blogger och radiopersonlighet.

I 2001 ble hun nominert til Lilla Augustpriset for essayet “En demokrati till salu”. Startet som anonym blogger i 2006. I 2007 ga hun ut bloggboken Always keepin’ it real via utgiveren Vulkan, en samling blogginnlegg fra 2006-2007. Hennes debutroman Du hasar av trygghet kom i september 2011 på forlaget Modernista. Hun har skrevet for Göteborgs-Posten, Aftonbladet och ETC. Hun har også vært med i radioprogrammene Kvällspasset och Brunchrapporten (Sveriges Radio P3) og hatt innslag i Sveriges Radio P4.

I løpet av sommeren har tekster om temaet migrasjon, flyktningpolitikk og EU-migranter kommet opp i en fjerdedel av samtlige tekster.

Kilder: Wikipedia, http://elinalmestad.se/